10 miljoner minus för nämnd: Listar avvikelserna

Barn- och utbildningsnämnden gick 10,7 miljoner kronor back i fjol. Gymnasiet står för största delen.

Gymnasiet står för den största delen av BUN:s budgetunderskott. "Det ser bättre ut, men är fortfarande ett underskott på 8,5 miljoner", säger Martin Snickars.

Gymnasiet står för den största delen av BUN:s budgetunderskott. "Det ser bättre ut, men är fortfarande ett underskott på 8,5 miljoner", säger Martin Snickars.

Foto: Gorm Kallestad/Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-03-01 08:00

Det betyder att nämnden överskridit budget med 3,24 procent, enligt bokslutet för 2020.

Det är fyra delar som avviker. Barn- och utbildningschef Martin Snickars listar dem:

  Gymnasiet -8,5 miljoner. De två största avvikelserna är den interkommunala ersättningen, när andra elever studerar på andra gymnasium. Ihop med de båda dyraste programmen, fordons- och transport (ersättning till Syab) och industritekniska programmet (ersättning till Additivt Teknikcenter) överskrider de båda bitarna budgeten med 5,2 miljoner.

– Stora anpassningar av tjänster på gymnasiet gjordes under höstterminen, jämfört med vårterminen, säger Snickars. Men det gav ju bara effekter en tredjedel av året.

  Förskolan, -2 miljoner. Beror på att ett stort antal tjänster tidigare finansierades via flyktingkontot och nu hamnat i den ordinarie budgeten. Barnantalet har minskat och budgeten anpassas efter det, men det tar ett tag att anpassa organisationen. 

  Grundskola, -1 miljon. Underskott mot personalbudget, kompenseras till del av intäkter, då många tjänster finansieras via statsbidrag.

  Hultsfreds Lärcentrum, vuxenutbildning -1 miljon och SFI-delen -2,9 miljoner.

– Till största delen beror det på att Arbetsförmedlingen hänvisade ett 70-tal elever från SFI till andra utbildningar med bara två veckors varsel. Det gjorde att vi inte alls hann anpassa antalet lärartjänster, säger Martin Snickars. En omställning för oss, med att minska ner verksamheten, kräver upp till nio månader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!