Abba:s ljudtekniker säljer kuriosa på auktion

Michael B Tretow är en legendar inom Musiksverige, som ljudtekniker till bland andra Abba och Ted Gärdestad. Nu säljs delar ur hans privata samling musikmemorabilia på auktion.

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus

Foto: Olle Lindeborg/TT

Musik2020-12-01 22:45

Bland rariteterna finns en provskiva av låten "Dancing queen", med tre olika versioner av inspelningen som aldrig gavs ut. Enligt texten på auktionssajten ville "Stikkan Andersson inte ha så mycket trummor". Stikkan Andersson ägde Polar Music Studios, där Michael B Tretow var tekniker på samtliga inspelningar av Abba.

"Vi är naturligtvis väldigt stolta och glada över att få möjligheten att sälja denna samling som är helt unik i sitt slag. Försäljningen av denna samling ger samlare en unik möjlighet att äga en bit musikhistoria", säger Mats Bergstrand, vd på Crafoord Auktioner, i ett pressmeddelande.

Andra prylar till salu är flera guldskivor från Abba, Svenne & Lotta och andra artister. Där finns även ett kit som delades ut till alla som medföljde ett tävlande bidrag i Eurovision Song Contest 1974, då Abba vann i Brighton med "Waterloo".

"Sång till Görel", som Stikkan Andersson, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog spelade in till Görel Hansers (vice vd på Polar) 30-årsdag, och endast finns i 50 exemplar är ett annat föremål som går att buda hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om