Asllani: "Vi är bäst i världen på fasta"

Fotbollslandslaget öste in 40 mål i EM-kvalet. Fler än hälften gjordes på samma sätt. Inget lag går säkert när Sverige får en offensiv fast situation. –Man märker det på motståndarna, de blir lite uppgivna när vi får hörna, säger hörn- och frisparksspecialisten Kosovare Asllani.

Kosovare Asllani, i mitten, slog två hörnor och två frisparkar som resulterade i mål i Sveriges 6–0-seger borta mot Slovakien. Totalt gjorde Sverige 21 av 40 mål i EM-kvalet på fasta situationer.

Kosovare Asllani, i mitten, slog två hörnor och två frisparkar som resulterade i mål i Sveriges 6–0-seger borta mot Slovakien. Totalt gjorde Sverige 21 av 40 mål i EM-kvalet på fasta situationer.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Fotboll2020-12-01 22:30

Realstjärnan är förstavalet när det ska slås frisparkar och hörnor med högerfoten. Och hon sticker inte under stol med att hennes inläggskänsla är en nyckel till det svenska anfallsvapnet.

– Det finns andra som kan slå dem, men jag är väl "untouchable" på hörnorna. Och även på frisparkarna har leveransen stämt under lång tid. Det finns väl några andra som också tar dem i sina klubblag, så vi står inte och faller med mig, men jag har hög kvalitet på mina fasta, säger Kosovare Asllani.

21 mål på fasta

Hög svansföring, måhända. Men Asllani har statistik för att styrka sitt uttalande. Sverige gjorde hisnande 40 mål på åtta matcher i EM-kvalet, och av dessa kom hela 21 på någon form av fast situation. Fyra av sex mål i tisdagens landskamp mot Slovakien (6–0), den sista i kvalet, kom till exempel efter frisparkar eller hörnor slagna av 31-åringen.

– Helt ärligt tror jag att vi är bäst i världen på fasta situationer just nu. Jag vet inte om man kan ta fram statistik på det, men det känns som att vi är det landslaget som gör flest mål på fasta situationer. Det känns som att vi gör något mål på det i varje match. Och det är viktigt, för i de viktigaste matcherna kan fasta situationer vara avgörande.

"Kan bli matchavgörande"

Chelseabacken Jonna Andersson brukar ta många av hörnorna som ska slås med vänsterfoten. Och hon delar känslan att Sverige är extremt bra på fasta situationer för tillfället. Hon säger också, precis som Asllani, att det inte bara är i matcher mot lag som Slovakien som det är en viktig resurs.

– Vi trycker på det i varje match, att vi är otroligt starka på fasta, både på frispark och hörnor. Det är något vi tränar på och trycker på. I sådana här matcher får vi väldigt många hörnor och frisparkar och då gäller det att ta vara på det. Men i vissa tuffa matcher kan det vara just de fasta situationerna som är matchavgörande och vi vet att vi är starka där, säger Jonna Andersson.

I matchen mot Slovakien kunde förbundskapten Peter Gerhardsson också glatt konstatera att många av målen på fasta situationer blev till på ett alldeles särskilt sätt. Flera gjordes nämligen inte direkt på själva hörnan eller frisparken, utan genom att svenska spelare fångade upp andrabollen i röran framför mål. "Fallfrukt" kallar han det för, och åtta av Sveriges mål under kvalet har gjorts på just det sättet.

– Vi har både tränat om och pratat om "fallfrukt", och i dag var det väl tre eller fyra fallfruktsmål. Det är viktigt efter fasta situationer att vara väldigt vaken och aggressiv, vi har spelare som är bra på att fånga upp sådana bollar. Så det var ingen tillfällighet att vi gjorde fallfruktsmål i dag. Vi är bra på det, säger Gerhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!