Smittskyddsläkaren:"Jag tror helt klart på en våg till"

Trots få fall av covid-19 de senaste veckorna tror smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på en ny våg till hösten.

"Viktigt är att man provtar sig vid symptom, det gäller även de som är vaccinerade." säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

"Viktigt är att man provtar sig vid symptom, det gäller även de som är vaccinerade." säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Region Kalmar/Elin Elmström

Vimmerby2021-07-20 18:00

– Vi har fina siffror nu men ungefär 25 fall i veckan. Men även förra sommaren såg vi att antal fall gick ner. Frågan är nu vad som händer till hösten. Jag skulle inte säga att det är över och jag tror helt klart på en våg till, berättar Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare i Kalmar län. 

Hur ser prognosen ut?

– Vi har fått scenarion från folkhälsomyndigheten som sträcker sig rätt så kort fram i tiden och där ser man inte några större uppgångar. Men till hösten tror jag att man kommer att se kluster av utbrott i miljöer där det är sämre vaccinationstäckning, som hos de yngre. En stor andel av dem har inte varit sjuka heller. 

Hon pekar ut vissa platser i samhället där hon tror att det är mest troligt att covid-19 kommer att spridas. 

– Skolor, universitet och arbetsplatser där det jobbar mycket yngre. De har ofta mycket sociala kontakter och att träffa många nya varje dag vilket gör att smittan kan spridas vidare. 

Hur höstens våg kommer se ut menar hon är omöjligt att veta. 

– Det är svårt att spekulera i hur stort det blir. Vi ser att en del blir smittade även om att de är dubbelvaccinerade, sedan blir man inte lika svårt sjuk. Så tror jag inte att lika många kommer att behöva sjukhusvård som tidigare, men det kommer säkert att vara en ökning jämfört hur vi ligger till nu. Så det är viktigt att fortsätta undvika trängsel och inte ha för stort kontaktnät. Vi ser att det är många som tycker att man nu kan leva som vanligt men vi är inte riktigt där än. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!