Har väckt liv i Konstrundan: "Vill visa bredden"

När Berit Emstrand var liten ville hon ha ett par skidor, men hade inte pengarna som behövdes. Så hon bytte till sig ett par av skolans vaktmästare mot en tavla hon målat. Nu är hon en av deltagarna i återuppväckta konstrundan.

Berit Emstrand deltar i Konstrundan, som gör comeback i lite annan tappning. "Jag har fått chansen att ställa ut i Gallerian, där jag visar natur- och djurmotiv i form av rävar, älgar, tranor och örnar", säger hon.

Berit Emstrand deltar i Konstrundan, som gör comeback i lite annan tappning. "Jag har fått chansen att ställa ut i Gallerian, där jag visar natur- och djurmotiv i form av rävar, älgar, tranor och örnar", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-10-27 08:00

Konstrundan gör comeback i en ny konstellation efter två års paus. Evenemanget gick tidigare under namnet Konst- och kulturrundan och låg på sommaren.

När kommunens evenemangskoordinator Emil Elofsson presenterade idén att återuppta den blev responsen fantastisk, tycker han själv.

– Det känns jättekul att visa upp positiva, kreativa människor och vilka skapelser de gör. Det finns inga begränsningar för hur man kan utveckla evenemanget, förslagsvis genom att koppla samman konst, musik och litteratur för att öka intresset ytterligare.

undefined
Christina Bergh ställer ut sin konst (bilden) tillsammans med Solvig Andersson hos Axelssons i Aby, i deras matstudio.

Konstrundan pågår torsdag till lördag och bjuder 13 olika hållplatser.

Bland annat ställer Solvig Andersson, Hultsfred, och Christina Bergh, Mörlunda, ut tillsammans i matstudion hos Axelssons i Aby.

– Det är väl typiskt oss konstnärer att vi vill ställa ut, så det här ska bli jättekul. Sedan vore det roligt om man kan inspirera andra att börja måla, det är en härlig hobby, säger Solvig Andersson som i huvudsak målar i olja.

undefined
Emil Elofsson fick i uppdrag av kultur och fritid att arrangera Konstrunda 2021. "Hultsfreds kommun har ett fantastiskt kulturliv, som är värt att visa upp. Det finns inga begränsningar för hur man kan utveckla evenemanget och göra det ännu bättre och bredare till ett annat år. Förslagsvis genom att koppla samman konst, musik och litteratur för att öka intresset ytterligare".

Berit Emstrand från Mörlunda har tagit sitt målande till en ny nivå genom att starta enskild firma. Samtidigt satsar hon på fler, nya produkter i form av bland annat t-shirts och brickor med tryck av hennes målningar.

– Det är inte säkert att det kommer gå med vinst, men jag gör det för att jag tycker om att måla och i somras blev min verksamhet dessutom större, när jag var en av de konstnärer som fick måla på elskåp i Oskarshamn. Så jag kände att jag ville prova på något nytt i form av att starta företag.

Planen nu är dessutom att starta nätbutik, i ett försök att nå ut längre till folk i hela Sverige.

Men först ligger fokus på att sätta ihop en utställning med tavlor i gallerian i Hultsfred.

– Konstrundan är ett jätteroligt initiativ, som ger många chansen att visa upp sin konst, säger hon.

undefined
Vid ny-, om- och tillbyggnad avsätts en procent av den totala budgeten för konstnärlig gestaltning. Nu visas en bråkdel av kommunens offentliga konst i Galleri Kopparslagaren. "I två av rummen har vi fokuserat på lokala konstnärer, Albert Engström, med rötterna i Lönneberga, har fått en egen avdelning och Isaac Grünewald finns representerad med en tavla", berättar Gunvor Djurberg och Lena Ewenson.

På Galleri Kopparslagaren visas kommunens konstsamling, eller rättare sagt en liten bråkdel av den offentliga konst som finns i arkivet. Sammanlagt 45 verk, i huvudsak tavlor.

– Det är offentligt inköpt konst, en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnad avsätts ju för konstnärlig gestaltning, så det är ju allas konst, säger Lena Ewenson. Det kan ju vara intressant för invånarna att se vad skattepengarna går till, så det ska bli jätteroligt att äntligen få visa upp den.

undefined
Ett verk i lera av Monica Sandel som visas på Galleri Kopparslagaren.
Konstrundans deltagare:

• Steve Balk, Tälleryd.

• Afsaneh Monemi och Shahla Aramideh, Björksebo.

Hultsfred:

• Bo Lundwall, Hjälmstigen.

• Anna Wallin, Hjälmstigen.

• Malin Hjalmarsson, Storgatan.

• Lena Loiske, Storgatan.

• Berit Emstrand, Gallerian.

• Galleri Kopparslagaren.

Målilla:

• Annika Mikkonen, Stationsgatan.

• Christina Bergh och Solvig Andersson, Axelssons i Aby.

Mörlunda:

• Geertjan Plooijer och Gepke Hoogland, Sågverksvägen.

Virserum:

• Stinsen Konst & Hantverk, Kyrkogatan.

• Virserums Konsthall, Kyrkogatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!