(C): Nej till vindkraftparken - här är anledningarna

Centerpartiet säger nej till Dackevinds planerade vindkraftpark. "Det skulle innebära ett alltför stort intrång gentemot det näringsliv och boende som finns i området"

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid vill inte ta ut någon seger i förskott. Men centerns besked är ett stort steg i rätt riktning, tycker han.

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid vill inte ta ut någon seger i förskott. Men centerns besked är ett stort steg i rätt riktning, tycker han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-24 14:32

Det beskedet lämnade partiet på torsdagen. Efter moget övervägande har partiets fullmäktigegrupp till slut kommit fram till att säga nej planerna på en vindkraftverk i området vid Mösjöberget sydväst om Målilla.

– Vi har väntat in alla fakta och diskuterat ingående, säger Lars Rosander (C). 

När nu också centern deklarerar sin ståndpunkt finns det av allt att döma en majoritet för att det blir ett nej i kommunfullmäktige, som tar ett beslut i frågan nionde november. Tidigare har kristdemokraterna sagt klart nej till vindkraftparken. Moderaterna låter var och en rösta som de vill. Medan socialdemokrater och vänsterpartister tidigare sagt ja till vindkraftparken.

Den annars så stabila enigheten i Hultsfredspolitiken ser ut att spricka i den här frågan.

En bidragande orsak till att Centern säger nej är de 250 meter höga vindkraftverken.

– Det finns inga så höga verk i Sverige, säger Rosander, och vi vet inte vilka konsekvenser det får för omgivningen, för boende, för turismen och företagen i området.

En annan orsak till Centerns nej är att man inte vill gå emot översiktsplanen. Den tillåter bara vindkraftverk på 150 meters höjd.

– Men vi upplever ändå att företaget har lyssnat och tagit till sig av kritiken, säger Rosander, planerna har ändrats flera gånger. Bland annat har antalet verk minskats.

Men att kommunen säger nej till företagets nuvarande plan hindrar inte att företaget gör ett nytt försök längre fram. En process har startats för att ta fram en ny vindbruksplan.

Centerns besked blev ett glädjebud till föreningen Vindfrid, som länge kämpat mot de här vindkraftparken.

– Vi tar inte ut någon seger i förskott, säger ordförande Hjalmar Österberg, men visst är det ett stort steg framåt. Men det känns bra att centern har tagit sitt beslut med samma argument som vi haft. Det är bara lite olyckligt att det har blivit en höger-vänsterfråga i politiken.

Han poängterar att det är kommunfullmäktige som har sista ordet och han ser fram mot omröstningen. Och hoppas på att politikerna gör som de har sagt.

– Vi är inte emot vindkraft egentligen, säger Hjalmar Österberg. Men det ska vara på rätt ställe. Vi borde ta efter Danmark, Tyskland och England och bygga vindkraftverk till havs. Vi har ett bra läge med våra långa kuster.

Tidningen har sökt företrädare för Dackevind för en kommentar, men utan framgång.

Centerpartiets fullmäktigegrupp säger nej till planerna på en vindkraftpark vid Mösjöberg. De höga verken gör det svårt att förutse konsekvenserna anser man.
Centerpartiets fullmäktigegrupp säger nej till planerna på en vindkraftpark vid Mösjöberg. De höga verken gör det svårt att förutse konsekvenserna anser man.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!