Bakterierna i sjön – ett mysterium som ska lösas

Förhöjda halter av bakterier gjorde att kommunen avrådde från bad i sjön Hulingen. Men varifrån bakterierna kommer är ett mysterium.

Fritt fram att bada i Hulingen igen. Frida Rosén på miljökontoret har fått besked från laboratoriet. Bakteriehalten har sjunkit och vattnet är bra igen.

Fritt fram att bada i Hulingen igen. Frida Rosén på miljökontoret har fått besked från laboratoriet. Bakteriehalten har sjunkit och vattnet är bra igen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-07-20 08:00

Det är en markant ökning av bakteriehalten i sjön Hulingen, så kraftig att den förvånar Frida Rosén, inspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen. 

– Det måste ha hänt något, säger hon, det har inte varit några problem med Hulingen tidigare. Vattnet har aldrig bedömts som otjänligt tidigare. Bara tjänligt med anmärkning vid ett par tillfällen dock.

Vad som orsakar den här kraftiga förhöjningen är dock en gåta än så länge. Men detektivarbetet är i full gång.

– Men det måste ha kommit ut fekalier från djur eller människa i vattnet, säger hon. Men varifrån vet vi inte ännu. Det kan vara många anledningar. Allt från läckande avlopp, till bajsande gäss på stränderna pekas ut som tänkbara alternativ i sammanhanget.

Miljö- och byggnadsförvaltningen har tagit kontakt med ÖSK, som går igenom sina anläggningar för att ta reda på om det blivit någon läcka på någon avloppledning i sjön. 

Samtidigt kommer ytterligare prover att tas på olika platser i sjön, för att se om det kan ge någon fingervisning om orsaken. Bland annat kommer prover att tas uppströms sjön i Silverån.

– Men vi tror inte det kommer uppströms ifrån, säger Frida Rosén, då borde det ha spätts ut med på vägen.

Svar på den förra provtagningen borde egentligen ha kommit redan i fredags. Men på måndagseftermiddagen kom det glädjande nyheter från laboratoriet. Bakteriehalten har gått ner, och avrådan kunde hävas.

Men man vet fortarande inte vad det beror på. Så sökandet går vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!