Feriepraktik - ett sätt för tonåringar att börja jobba

Den här sommaren har ovanligt många ungdomar fått testa på arbetslivet genom Hultsfreds kommuns satsning på feriepraktik.

Yaqut Alsadi har alltid vetat att hon ska bli polis. Efter gymnasiet ska hon söka in till polishögskolan.

Yaqut Alsadi har alltid vetat att hon ska bli polis. Efter gymnasiet ska hon söka in till polishögskolan.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Hultsfred2021-07-22 06:00

Yaqut Alsadi, 16 år från Hultsfred, tar emot de två dressinerna som rullar in vid Björkudds smalspårsstation i Hultsfred. Det är en av hennes sista dagar av tre veckor som feriepraktikant. Hon har gått ut nian på Albäcksskolan och har sökt in på gymnasiet till samhällsvetenskaplig linje. Sen vill hon bli polis – något hon vetat hela sitt liv.

– Jag har lätt för att ta ansvar och tycker om att styra och förklara. Av sommarjobbet har jag blivit ännu mer social och har lättare för att förklara saker tydligt och snabbt. Till exempel allt med stoppskyltarna och hur det går till längs vägen. Så har jag lärt mig att hålla tider och fått bättre tålamod av all väntan, berättar hon.

Hultsfreds kommun satsar på feriepraktik för att få ut ungdomar i arbetslivet. Det är inte riktigt som ett vanligt sommarjobb eftersom de som jobbar får en handeldare och en något förkortad arbetsdag.

För att inte förväxla sommarvikariat och den här typen av sommarjobb har Hultsfreds kommun valt att kalla det feriepraktik. Idén att få ut ungdomar i arbetslivet via kommunen är inte ny i sig: de flesta kommuner i landet erbjuder ungdomar sommarjobb inom till exempel vård och omsorg, äldrevård och förskolor. Även park och fritidsförvaltning är en vanlig arbetsplats där ungdomarna får sköta gräsmattor och ogräsrensning på idrottsanläggningar och hembygdsföreningars trädgårdar.

Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på Hultsfreds kommun berättar:

– De flesta feriepraktikanter är i sextonårsåldern. Det är åldersgränsen för att till exempel få köra gräsklippare, grästrimmer och hantera kassamaskiner enligt arbetsmiljölagen. Dessutom är det då som många slutat högstadiet och ska börja gymnasiet och är en bra ålder för att få testa på arbetslivet.

Andra kommuner har en lönestege beroende på ålder: att man för varje år tjänar några kronor till men så gör inte Hultsfreds kommun.

– Hos oss får alla samma lön: det är 75 kronor per timme oavsett ålder. Vi har tillskjutits statliga medel för att få ut så många ungdomar som möjligt i jobb och har därför rekordmånga platser i år: 185 stycken. Skillnaden mellan vanliga semestervikariat och det vi kallar feriepraktik är att arbetstiden är kortare: sex timmar per dag och så är arbetstiden begränsad till tre veckor. Just nu är många ungdomar är ute på idrottsanläggningar, förskolor och hembygdsgårdar runtom i kommunen. 

Dressinen är en av platserna som kommunen placerar feriepraktikanterna på. Yaqut Alsadi, 16 år från Hultsfred väntar in de nyanlända för att hjälpa dem av och höra hur turen varit.
Dressinen är en av platserna som kommunen placerar feriepraktikanterna på. Yaqut Alsadi, 16 år från Hultsfred väntar in de nyanlända för att hjälpa dem av och höra hur turen varit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!