Ägarbytet leder till nya jobb hos K-Prefab i Hultsfred

K-Prefab i Hultsfred är mitt uppe i sitt första gemensamma projekt sedan ägarbytet. "Vi har behövt växa med en handfull personer", säger vice vd och HR-chef Leif Astikainen.

Det har gått nio månader sedan K-Fastigheter tog över Finja Prefab, med fabrik i Hultsfred. "Vi har vuxit med fem redan och kommer nyanställa fyra-fem till i Hultsfred under kommande året. Vi har behövt öka kapaciteten i hela regionen sedan vi fick nya ägare", säger vice VD Leif Astikainen.

Det har gått nio månader sedan K-Fastigheter tog över Finja Prefab, med fabrik i Hultsfred. "Vi har vuxit med fem redan och kommer nyanställa fyra-fem till i Hultsfred under kommande året. Vi har behövt öka kapaciteten i hela regionen sedan vi fick nya ägare", säger vice VD Leif Astikainen.

Foto: Privat

Hultsfred2021-10-21 08:00

Det har gått nio månader sedan K-Fastigheter tog över Finja Prefab, med 580 medarbetare spridda över Sverige. Nu har det också kommit upp nya skyltar vid riksvägen, som bekräftar namnbytet till K-Prefab.

– Namnbytet ger en tillhörighet kopplat till vår nya ägare. Affären gick ganska snabbt, så namnbytet var inte det första på agendan, utan genomfördes helt nyligen, förklarar Leif Astikainen.

Hultsfredsfabriken är en av åtta som producerar betongelement i form av väggar, bjälklag och balkonger till stommar.

– K-Fastigheter är ett ungt, expansivt företag som funnits i tio år och på börsen i två. Med ägarbytet följer en tydlig, uttalad ambition att expandera, säger Astikainen och förklarar närmare:

– De produktionsstartar 1 100 lägenheter per år i hyresrätter och förvaltar det sedan, så de har ett evighetsperspektiv. Om man då tänker sig att vi i dag producerar stommar till ungefär 2 000 lägenheter till externa kunder och får in deras drygt tusen innebär det att vi behöver växa med 50 procent på ett par år.

undefined
Daniel Johansson är fabrikschef vid K-Prefab i Hultsfred, som ägs av K-Fastigheter sedan januari 2021. "Just tryggheten som blir genom den jämna och stabilare produktionen känns väldigt positiv för alla anställda", säger han.

Även i Hultsfred har antalet anställda vuxit med en handfull. I dag jobbar 38 personer i fabriken plus ett antal inhyrda och sex tjänstemän.

– Vi kommer nyanställa fyra-fem till i Hultsfred under kommande året. Vi har behövt öka kapaciteten i hela regionen både genom att producera mer i våra fabriker, plus ett förvärv till i Strängnäs.

En annan fördel är att man också får en jämn beläggning, där man får god framförhållning tack vare K-Fastigheters projekt.

– Ägarbytet känns jättebra, kommenterar Daniel Johansson, fabrikschef i Hultsfred. Just tryggheten som blir genom den jämna och stabilare produktionen känns väldigt positiv för de anställda.

undefined
Det första gemensamma projektet sedan ägarbytet pågår i Älmhult, där produkter har tillverkats bland annat i fabriken i Hultsfred.

Det finns en farhåga att det ska bli betongbrist. Hur ser du på det?

– Betong används i det mesta som tillverkas i Sverige, oavsett byggsystem, säger Leif Asikainen. Det är en oerhört viktig komponent för att få tillväxt för landet. Det finns en väldigt stort politisk enighet, att vi inte ska få cementbrist. Det ger goda förhoppningar. Vi jobbar dessutom hela tiden nära våra leverantörer för att hitta bra lösningar.

– Det som inte är bra, är om det skapar en osäkerhet i form av att driva företag, att tillståndsprocesserna tar lång tid och man får besked i sista stund. Men jag är övertygad om att Cementa, branschen och myndigheterna kommer lösa det här.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!