Ny kollaps av serieledande Frölunda

Förlusten med sex puckar i den föregående bortamatchen i Gävle sved. Det blev ännu värre när kosan styrdes mot Småland. –Vi tar en del beslut som vi blir oerhört hårt straffade för, säger Frölundas lagkapten Joel Lundqvist efter 0–8 borta mot Växjö.

Niklas Rubin byttes in i Frölundas 0–8-förlust. Arkivbild.

Ishockey2020-12-01 21:40

En bra bit in i den andra perioden var matchen jämn och spänningen hög. Backen Joel Perssons höstlöv, som betydde 1–0, smakade sannolikt julgodis för Växjö som jagade sin sjunde raka SHL-seger i hemmaarenan.

I början av den andra perioden skapade Frölunda ett antal goda kvitteringschanser, men 38-årige Viktor Fasth i Växjös kasse tog allt.

– Vi saknade den avgörande kylan samtidigt som Fasth spelade bra, säger Joel Lundqvist till TT.

"Kalldusch"

Ilari Melarts 2–0-mål för Växjö blev början till Frölundas andra kollaps på kort tid.

– Det blev en riktig kalldusch för oss, säger Joel Lundqvist och tänker på Frölundas fina spel och kvitteringslägen under de föregående bytena.

Time out och målvaktsbyte – inget av det Frölundas tränare Roger Rönnberg företog sig stoppade blödningen. Ludvig Nilsson, Emil Pettersson (två mål) och Richard Gynge var målskyttarna som såg till att Växjö snabbt sprang i väg till 6–0. I den tredje perioden utökade Jack Drury och Richard Gynge Växjös målmässiga övertag.

– Klart man är besviken och förbannad, säger Joel Lundqvist en stund efter slutsignalen.

Frölundakaptenen menar dock att en korrekt analys av matchen är viktig i arbetet med att gå vidare. Arbetsinsatsen var god och laget var på väg att vända matchen i början av den andra perioden. Bland annat hade Max Friberg ett friläge som var nära att resultera i mål.

– Vi tar vissa beslut som vi blir hårt straffade för, upprepar Joel Lundqvist och tänker på Växjös obevekliga effektivitet den här aftonen.

Ny nolla för Fasth

Om Frölunda hade en jobbig afton var det desto roligare för Växjös rutinerade målvakt Viktor Fasth som höll sin andra raka nolla.

– Helt okej, lyder målvaktens svar på frågan om den egna dagsformen.

– Men det är ett lagspel, tillägger han ödmjukt.

Målvaktskollegan Erik Källgrens starka spel under hösten har gjort att Fasth fått se en hel del SHL-ishockey från avbytarbåset.

– Man vill spela varje match, så enkelt är det. Vi tävlar bra på träning och pushar varandra på match, en situation som gynnar laget, avslutar Viktor Fasth.