Sjukfrånvaron ökade markant: Staten går in med miljoner

Tre stora toppar bidrog till att sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och skola ökade markant 2020.

Sjukfrånvaron inom barn- och utbildningsförvaltningen steg från 5,04 procent under 2019 till 6,83 under coronaåret 2020. Som högt är den bland personalen inom förskolan, 9,21 procent.

Sjukfrånvaron inom barn- och utbildningsförvaltningen steg från 5,04 procent under 2019 till 6,83 under coronaåret 2020. Som högt är den bland personalen inom förskolan, 9,21 procent.

Foto: Linn Cathrin Olsen / TT

Hultsfred2021-02-25 08:00

– Vi ser en markant ökning av sjukfrånvaron inom förvaltningen. Många har varit hemma många gånger under året, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

För tre år sedan var sjukfrånvaron 4,19 procent, runt 5 procent de två kommande åren, för att öka till 6,83 i fjol.

Det ökade kommunens kostnader för sjuklöner med 3,2 miljoner kronor, till drygt 7,5 miljoner.

– Som en följd av corona har staten gått in med en ersättning på närmare 4,3 miljoner kronor, så den faktiska kostnaden för nämnden blev 3,2 miljoner kronor, uppger controller Anncharlott Franzon.

undefined
Tre stora toppar i mars-april, september och november bidrog till att sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och skola ökade markant under 2020. Staten går dock in med en ersättning på nästan 4,3 miljoner kronor, som en följd av coronapandemin.

Sjukfrånvaron ökade mest inom förskolan, till 9,21 procent följt av 6,66 procents sjukfrånvaro inom f-6. Sedan sjunker det stegvis inom högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen.

– Med andra ord, ju mer distansundervisning desto lägre frånvaro, säger Martin Snickars som ser en tydlig topp under mars och april, då covid-19 slog till i Sverige och alla uppmanades vara hemma vid minsta symptom. 

– September var testningen igång med full kapacitet, fortfarande inte med några bekräftade fall utan det stack iväg på grund av höstförkylningar, fortfarande med uppmaningen att vara hemma vid symptom, och året avslutas med ny topp i november. Då hade vi bekräftade fall bland personalen inom både förskola och skola.

Får ökningen er att vidtar några särskilda åtgärder?

– Långtidssjukvaron har minskat, vi jobbar alltid med att hitta förbättringar. Utan det är korttidsfrånvaron som ökat, det är en typisk coronaeffekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!