Nu tar plan för Tors plan ny fart igen

En ny bäck, Storgatan stängs av, och det ska bli mer plats för torghandel. Tors Plan i Hultsfred kommer att se mycket annorlunda ut i en framtid.

Tors plan ska göras om. Det ska bli plats för mer torghandel, mera grönt och en liten bäck, enligt planen. Men frågan är när.

Tors plan ska göras om. Det ska bli plats för mer torghandel, mera grönt och en liten bäck, enligt planen. Men frågan är när.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-05-01 19:00

– Det finns en färdig gestaltningsplan för Tors Plan, berättar samhällsplanerare Maria Bolin på Hultsfreds kommun. Eller skisser, om man så vill.

Så här långt har skisserna presenterats för kommunledningen, men något beslut är inte taget ännu. Riktigt så långt har frågan inte tagit sig ännu även om det talats länge om att göra om torget.

– En gång i tiden har det runnit en bäck här, säger Maria Bolin, och det kommer att bli lite rinnande vatten över torget. Vi ska bara se till att det kan göras säkert och att det inte blir i vägen.

Enligt planen kommer också en del av Storgatan att stängas av för biltrafik, för att på sätt knyta ihop de båda delarna av torget. Och i en förlängning musiklekparken och strandpromenaden. Åt andra hållet blir stråket gågatan, och den nyss iordningställda Mimerparken.

– Det är helt i linje med tankarna i Make Over-projektet, säger Maria Bolin.

Det kan vara en smula kontroversiellt att stänga av Storgatan för biltrafik, tror Maria Bolin. Att det kanske inte är så uppskattat av alla.

– Men man behöver ju inte sätta bilen i första rummet varje gång, säger hon. I stället kommer det att bli Parkleden förbi järnvägsstationen som blir den naturliga genomfarten. En del i arbetet nu är att undersöka detaljerna så att det inte skapar några oönskade konsekvenser.

Syftet med förändringen på Tors Plan är att skapa ett grönare torg, att det ska bli ett trivsamt rum för allmänheten att vara i.

– Det ska också bli ett tryggare rum, säger Maria Bolin, vi kommer att se över belysningen.

Och när man ändå är i gång kommer vatten- och avloppsledningen också att ses över.

De nuvarande sittbänkarna, med sina rabatter kommer också att försvinna, enligt planerna. Vilket inte betyder att sittplatserna försvinner. På så sätt blir torget betydligt mycket större och det finns mer plats för grönt. Och för torghandel. Det är en av huvudanledningarna till att torget görs om.

– Det kommer att finnas gott om sittplats, både i solen och i skuggan, säger Maria Bolin, så att man kan välja var man vill sitta beroende på vilket väder det är.

Tidsplanen för ombyggnaden är dock inte spikad ännu. Det återstår att lösa en del detaljer. Som till exempel finansieringen.

– Sedan måste det till politiska beslut om att sätta igång, säger Maria Bolin. Det är det vi väntar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!