Trots stängda lokaler: Bibblan bjuder på tidig julklapp

”Biblioteket ska vara för alla, alltid”, säger Kalle Ljungberg som är bibliotekarie på biblioteket i Hultsfred.

"Vi försöker göra allt vi kan för att förmedla de böcker vi har. Biblioteket ska vara för alla, alltid", säger bibliotekarien Kalle Ljungberg.

"Vi försöker göra allt vi kan för att förmedla de böcker vi har. Biblioteket ska vara för alla, alltid", säger bibliotekarien Kalle Ljungberg.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-27 20:00

När biblioteket stängde för besökare fick verksamheten ställas om. Hemkörning och takeaway är nu en del av vardagen. 

– Antingen kan vi lämna ut här, ibland kör vi hem till folk och lämnar i brevlådan eller på trappen, säger Ljungberg. 

Alla övertidsavgifter är tillfälligt borttagna så att ingen behöver skynda sig att lämna tillbaka böcker. 

– Vi försöker göra allt vi kan för att förmedla de böcker vi har. En del bibliotek har valt att ha öppet, men i och med att vi inte kan garantera att man kan hålla tillräckligt avstånd så har vi stängt. Jag tror att många av våra besökare förstår och tycker att det är rätt val, säger Ljungberg. 

Som en del i arbetet erbjuder biblioteket nu sina låntagare möjlighet att låna fritt antal eböcker, eljudböcker och filmer. Till eljudböckerna och eböckerna använder man en gratisapp, och filmerna streamas direkt i webbläsaren. 

– Vi tänkte att vi ville försöka göra allt vi kan för att nå ut med de tjänsterna, nu när det överlag är svårare att nå ut med böcker. Det man behöver är sitt lånekortsnummer, eller sitt personnummer, och sin pinkod. Har man aldrig varit låntagare hos oss förut finns det ett formulär på hemsidan så att man kan bli låntagare hemifrån, så man kan skapa sig ett konto när man sitter i soffan och komma igång och titta på film, säger Ljungberg.

– Användningen av de digitala tjänsterna ökar lite hela tiden. Tekniken har blivit enklare, och det är fler och fler som använder sig av det, säger Ljungberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!