Varför finns det musik överhuvudtaget?

Fler tycker som Per-Inge Pettersson, Tillgänglighetsrådet i Hultsfred – att bakgrundsljud i tv-programmen mest förstör.

Bakgrundsljud och musik fyller ingen funktion i tv-programmen, tycker insändarskribenten, som håller med tidigare kritisk insändare i ämnet.

Bakgrundsljud och musik fyller ingen funktion i tv-programmen, tycker insändarskribenten, som håller med tidigare kritisk insändare i ämnet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-07-19 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har länge retat mig på alla program med störande bakgrundsljud/bakgrundsmusik. Måste dock säga att det inte bara är SVT:s program som har detta problem. I (nästan) alla kanaler förekommer det. Jag har tidigare kontaktat TV4 om problemet och fick till svar: ”Det blir så tråkigt om musiken försvinner”. De beklagade också att jag stördes av ljudet.

Anne Lagercrantz skriver i sitt svar på kritiken: ”Under de senaste åren har vi justerat ljudet i flera produktioner efter att tittare hört av sig.” Hon skriver också: ”…ett antal program har fått sänkt bakgrundsljud”.

Varför finns det bakgrundsljud/musik överhuvudtaget? Det fyller ingen funktion anser jag, förutom att det ger arbetstillfällen för de som lägger in ljudet. Varför betala för att försämra en vara? Är det som TV4 säger, att "det blir tråkigt utan"? Ibland måste jag ha text-TV på för att kunna uppfatta vad som sägs – och jag anser mig ha bra hörsel.