"Vill visa att jag är här för att stanna"

Filippa Angeldahl har petats från landslaget under hela hösten. Men till EM-kvalavslutningen mot Slovakien var hon tillbaka. Det slutade med en plats i startelvan, två mål och en överlag imponerande kväll. –Jag ville visa att jag är här för att stanna, säger den 23-åriga mittfältaren.

Sveriges Filippa Angeldahl med bollen under tisdagens EM-kvalmatch i fotboll mot Slovakien.

Sveriges Filippa Angeldahl med bollen under tisdagens EM-kvalmatch i fotboll mot Slovakien.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Fotboll2020-12-01 21:45

Angeldahl var det mest överraskande namnet i Peter Gerhardssons startelva till bortamatchen mot Slovakien. Och nog får man säga att hon utnyttjade förtroendet i sin första tävlingslandskamp.

Den 23-åriga Göteborgsmittfältaren tog för sig direkt från start och var sedan inblandad i det mesta offensivt för Sverige. Och även om hennes spelstil vanligtvis går ut att på att i huvudsak spela fram andra till målchanser, var det hon själv som blev matchens vassaste anfallsvapen.

– Ja, jag gillar att sätta andra i bra lägen. Men att jag själv får göra mål är också roligt, säger Angeldahl efter matchen.

Tvåmålsskytt

Sverige vann till slut med 6–0 och två av målen kom från Filippa Angeldahls fot. 1–0 dunkade hon upp i nättaket i den 22:a minuten och 6–0 rullade hon behärskat in från nära håll strax före slutkvarten.

En hygglig revansch för en spelare som fick chansen i Algarve Cup i våras, men som fram till nu petats i alla höstens EM-kvaltrupper.

– Jag blir besviken varje gång jag inte är med. Men samtidigt har jag haft kommunikation med Peter och bara försökt fokusera på mig själv, och göra det ännu bättre. Jag visste att min chans skulle komma till slut och nu när den kom så var det bara jättekul, säger Angeldahl.

"Hon bidrog väldigt mycket"

Att hon togs ut till Slovakienmatchen var inte så konstigt med tanke på de senaste månaderna. Angeldahl har varit en viktig pjäs i det Göteborg som säkrade klubbens första SM-guld i början av november.

– Jag har känt mig pigg hela hösten. Nu på samlingen ville jag visa att jag är här för att stanna. Det har gått bra på träningarna och nu när jag fick chansen från start så var jag redo att den, och då känns det såklart bra att jag gjorde en bra prestation.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är av förklarliga skäl mycket nöjd med Angeldahls insats.

– Hon gjorde en riktigt bra insats i dag, hon bidrog väldigt mycket i anfallsspelet, säger Gerhardsson.

– Filippa visade egentligen en väldigt hög nivå från första sekunden hon kom in (i den här samlingen). Jag tycker att hon i slutet av hösten har varit bättre än hon varit tidigare. Fotboll är både en offensiv och en defensiv del. I dag var hon bra också i presspelet, i att vinna tillbaka bollar, och det är något som är viktigt för vårt spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om