Betoning på glädje under fotbollsskolan i Mariannelund

I tre dagar var det full aktivitet på Slättvallen då 60 tjejer och killar träffades för att "Lira Blågult".

Fotbollsskolan är mer än bara fotboll. Här flyger Lene Moeck över hindren när laget har vätskepaus.

Fotbollsskolan är mer än bara fotboll. Här flyger Lene Moeck över hindren när laget har vätskepaus.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2021-07-09 14:00
undefined
60 barn i åldrarna 6-13 år deltog när HMIS ordnade Fotbollsskolan Lira Blågult.
undefined
Selma Hillvesson, Tove Brolin och Oliwer Ingvarsson hejar på när deras lag Tyskland gör 2-0 mot Ukraina.

När fotbollsskolan startar för dagen står ett blågult hav framför huvudansvarige ledaren Pia Lockström.

– Ska vi ha roligt? ropar hon och får ett rungande ja till svar.

Många av barnen tränar i klubben annars, men en del kommer bara på fotbollsskolan.

– Det är så mycket mer än fotboll. Det är bad och gemenskap, berättar Pia, och betonar att ett syfte med fotbollsskolan är att visa vilken glädje det kan vara i fotbollen.

undefined
Att knyta fotbollskor kan vara pilligt. Tjejerna i yngsta gruppen hjälper varandra efter att ha hoppat hoppborg.
undefined
– Hoppborgen var roligast med hela dagen, tycker Siri Kahn när det är dags för hamburgerlunch. Kompisen Molly Asseryd tyckte hinderbanan var ganska rolig.

I lunchpausen sitter Molly Asseryd och Siri Kahn, båda 7 år, och mumsar på varsin hamburgare. 

– Hoppborgen var roligast med hela dagen, tycker Siri. Molly håller med men tycker också att hinderbanan var ganska rolig.

På planen med pojkar 10-13 år är koncentrationen stor. Här spelar de flesta i lag till vardags. 

Är det något ni har blivit särskilt bra på under fotbollsskolan?

– Straffläggning, hörs en röst i klungan av spelare som får medhåll av de andra i laget. 

undefined
För de äldre barnen är det mest bara fotboll som gäller och de flesta av de här killarna tränar vanligtvis med ett lag. Under fotbollsskolan har de bland annat blivit bättre på straffläggningar.
undefined
Pia Lockström är huvudansvarig för fotbollsskolan i Mariannelund och har varit tränare i HMIS i 20 år. –Jag gillar att jobba med barnen och ungdomarna, man tycker ju att det är så roligt!

Pia Lockström har varit tränare i 20 år och haft huvudansvaret för fotbollskolan de senaste 10 åren, minst. Hon har dragit ett stort lass i förberedelserna, men tycker inte att det har varit svårt att hitta folk som vill hjälpa till. Hon framhåller särskilt de yngre gruppledarnas betydelse.

– De är självgående och tar mycket ansvar. Utan dem skulle det inte bli något, säger hon och betonar att allt engagemang är ideellt.

Vad tror du fotbollsskolan betyder?

– Jättemycket. Man ser det på anmälningarna, att det snabbt blir fullt, svarar Pia. 

undefined
Nova Österman och Lisa Nilsson går båda på högstadiet och har varit ledare för första gången. – Det svåraste har varit att få alla att lyssna och förstå, tycker Lisa.
undefined
Vid sidan om fotbollen har det varit olika aktiviter varje dag. Här är Vilgot Salminen redo för sumobrottning.

De har kört fem timmar om dagen. Deltagarna har fått lunch, frukt och bullar och badat i den närliggande sjön Skruven. Man har haft besök av brandkåren, testat brandslangen och åkt brandbil. Det har funnits hoppborg och liknande aktiviteter på området. Årets fotbollsskola avslutas traditionsenligt med en mixad turnering. I år är det mini-EM.

– Jag gjorde fyra mål, utbrister Gustav Kalén stolt. Han är tio år och spelar i Danmarks-laget i turneringen. Han tränar även i ett lag under terminerna och tycker han att fotbollsskolan har varit rolig.

– Jag har blivit bättre på att skjuta i mål.

undefined
– Jag har gjort fyra mål, utbrister Gustav Kalén, 10 år. Han har varit med i Fotbollsskolan förut och i dagens mini-EM spelar han i Danmark.
undefined
"I fotbollsskolan utvecklas goda beteenden mellan barn både på och utanför fotbollsplanen." Fotbollsskolan Lira Blågult drivs av Svenska Fotbollförbundet som jobbar mycket med värdegrundsarbete.

Att fotboll kan röra upp känslor är inget nytt, och vid slutsignalen blandas glädjetårar med andra lagets besvikna miner. När dagen går mot sitt slut bjuds alla på glass, och ledarna delar ut diplom. I en av grupperna signeras varje tröja av samtliga i laget och det är glädje i luften när det blågula havet skingras för i år.

undefined
Den tre dagar långa fotbollsskolan avslutades traditionslednigt med en turnering, i år var det mini-EM.
undefined
Att få folk att ställa upp har inte varit svårt. Lena Brolin tar gärna hand om köket. – Jag älskar ju de här små, och de älskar ju det här, säger hon.
undefined
Med en gummilina fäst runt midjan tävlar de här killarna om vem som tar klossen först i den uppblåsbara banan Bungy Run.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!