Boko Haram tar på sig helgens brutala attack

Jihadistgruppen Boko Haram har i ett videoklipp låtit meddela att den tar på sig helgens brutala massaker på lantarbetare i nordöstra Nigeria.

I söndags begravdes flera av offren för helgens brutala jihadistattack i nordöstra Nigeria.

I söndags begravdes flera av offren för helgens brutala jihadistattack i nordöstra Nigeria.

Foto: Jossy Ola/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-01 21:05

Antalet dödsoffer efter attacken hade på tisdagen stigit till 76.

Det var i lördags som beväpnade män som kom på motorcyklar attackerade människor som arbetade på risfält utanför miljonstaden Maiduguri i delstaten Borno. Flera av offren bakbands och halshöggs av angriparna.

I söndags begravdes 43 av offren och i måndags 33, säger delstatstjänstemannen Babakura Abba Jatau och tillägger att man fortfarande söker efter dödsoffer i området sedan boende berättat att flera människor som befann sig på risfälten ännu saknas.

I söndags slog FN:s representant för humanitära frågor i Nigeria fast att minst 110 civila mördats i attacken. Men senare skrevs antalet ner till "tiotals" eftersom det högre antalet offer inte hade bekräftats.

Enligt jihadisternas videoklipp förefaller attacken ha varit en hämnd för att boende ska ha tillfångatagit Boko Haram-medlemmar och överlämnat dem till myndigheterna.

Boko Haram och dess allierade i terrorgruppen IS västafrikanska organisation har i allt högre grad riktat sina våldsamma dåd mot lantbrukare.

Det tio år långa islamistiska väpnade upproret i nordöstra Nigeria har krävt minst 36 000 liv. Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!