De lämnade Berlin för småländska landsbygden

Från lägenhet i Berlin till rymligt 1800-talshus i Smålands djupa skogar. Familjen Moeck bytte liv – och hittade hem.

Ulrike och Robert Moeck längtade efter ett annat liv. 2018 lämnade de Berlin för ett pampigt hus från 1800-talet i Sjövik utanför Mariannelund.

Ulrike och Robert Moeck längtade efter ett annat liv. 2018 lämnade de Berlin för ett pampigt hus från 1800-talet i Sjövik utanför Mariannelund.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-10-07 08:00
undefined
Ulrike och Robert Moeck längtade efter ett annat liv. 2018 lämnade de Berlin för ett pampigt hus från 1800-talet i Sjövik utanför Mariannelund.

Hösten har färgat löven gula och röda, men gräsmattan i familjen Moecks idylliska trädgård i Sjövik utanför Mariannelund är fortfarande frodigt grön. På framsidan av huset rör sig hönsen fritt, marsvin och kaniner samsas i en rejäl rasthage och det blommar friskt i de lite vildvuxna rabatterna vid entrén.
– Det var jag som hittade huset på nätet i mars 2018. Det verkade perfekt. Det fanns bredband och jordvärme, det var tillräckligt stort och hade lagom stor tomt. Hjärtat började banka och jag ringde på huset direkt, berättar Robert Moeck, när vi slår oss ner i köket för att prata. 

undefined
"Vi blev förälskade i huset och platsen" säger Ulrike och Robert som länge längtat efter mer utrymme för familjen.

Familjen Moeck, som består av Robert, Ulrike och fyra barn i åldrarna 6 till 11, bodde vid den tidpunkten i en fyrarumslägenhet i Berlin. Det var trångt och lyhört och familjen längtade efter ett friare liv – med större ytor, djur och odling. Från början var planen att köpa ett hus på landet i Tyskland, men efter en lite längre vistelse i Sverige tänkte de om.
– Sommaren 2017 volontärjobbade vi på en gård i Herrljunga via organisationen WWOF. På gården fanns får, höns och grönsaksodling och vi kände: ”det är ju det här vi längtar efter”. Ganska snart började vi leta hus i Sverige. I Tyskland är husen mycket dyrare, dessutom är det inte samma typ av natur där, säger de. 

undefined
Robert och Ulrike har landat väl i Sverige och säger att de inte ångrat flytten en sekund. "Vi passar bättre här än i Tyskland"

De bestämde sig för att gå på visning, och när de klev in i det smått unika 1800-talshuset var det omedelbar kärlek. Huset och trädgården hade allt de kunde önska. De fick dessutom god kontakt med ägaren, som skötte visningarna själv. 
– Hon sa att om man ska bo här måste man vara lite tokig. Check på den, skrattar Ulrike och Robert, och berättar att lyckan var stor när huset blev deras efter budgivning. 
 

15 juli 2018 gick flyttlasset och de minns tydligt ”wow-känslan” när de landade i nya huset. Plötsligt hade de oändligt med utrymme både inomhus och utomhus, det fanns gott om plats för barnen att leka och för Robert och Ulrike att förverkliga diverse projekt. 
– Från början funderade jag ofta på om det var rätt beslut, det var mest min idé att flytta och jag tänkte mycket på om det var rätt mot barnen. Men det här är ju ett paradis för dem, säger Ulrike.  

undefined
Fyra barn, djur, odlingar och ett hus som kräver en hel del underhåll. Paret Moeck har oftast fullt upp, men tycker att de lever ett friare och enklare iv här än i Berlin.

Att anpassa sig till det svenska samhället tycker paret Moeck har gått relativt bra, även om vissa saker såklart varit utmanande. 
– Det svåraste har varit osäkerheten som kan uppstå i situationer med andra människor, kopplat till kulturskillnader. Ibland kan det vara svårt att förstå vad folk egentligen menar och hur man ska reagera. Språket har också varit en utmaning, säger Robert, som driver egen firma där han frilansar som tysk speakerröst och sysslar med musik.
Ulrike, som jobbar på förskola, berättar att hon både lärt sig språket och fått kulturförståelse där.  
– Det har varit väldigt bra för min svenska. På förskolan är man är med barnen, lär sig enkla ord och lär känna kulturen, säger hon. 

undefined
Robert Moeck driver egen firma där han jobbar som tysk speakerröst. Han sysslar även med musik.
undefined
Ulrike jobbar halvtid på förskola, på fritiden odlar hon gärna eller sysslar med olika former av skapande.

De fyra barnen har också landat väl i Sverige, även om det var lite tufft med både språk och kompisar i början. Och familjen är på god väg att skapa exakt det liv de drömt om – med djur, odling och naturen inpå knuten. 
– Jag känner en sådan frihet här! De finns inga förväntningar, jag kan bara leva mitt liv, säger Ulrike entusiastiskt, och berättar att de inte ångrat flytten en sekund.  
– Vi längtar inte tillbaka. Vi var färdiga med Berlin och ville ha ett annat liv. Det känns som att vi passar mycket bättre här. 

undefined
Ulrike och Robert har anlagt en rejäl köksträdgård på baksidan av huset där de odlar grönsaker. De har också höns, katt kaniner och marsvin. I framtiden drömmer de om att skaffa får och bin.
Ulrike och Robert Moeck

Bor: I Sjövik utanför Mariannelund i hus från 1800-talet tillsammans med sina fyra barn i åldrarna 6 till 11 år.
Gör: Ulrike jobbar deltid på förskola i Mariannelund, Robert driver eget företag som tysk speakerröst. 
Intressen: Ulrike sysslar med olika former av skapande och odlar grönsaker. Robert sjunger, spelar gitarr och producerar musik. 
Drömmer om: Ett fritt och enkelt liv nära naturen med mycket tid för familjen. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!