"Det går åt rätt håll" - Stabil efterfrågan på villor

"Det finns utmaningar kvar att jobba med, men det går åt rätt håll nu". Johan Bynell, vd på Hjältevadshus sammanfattar läget i husfabriken just nu.

Johan Bynell, vd på Hjältevadshus ser ljust på framtiden och hoppas man kan kapa till sig ytterligare marknadsandelar.

Johan Bynell, vd på Hjältevadshus ser ljust på framtiden och hoppas man kan kapa till sig ytterligare marknadsandelar.

Foto: Pressbild

Hjältevad2021-02-07 14:00

Produktionstakten i fabriken är cirka 15 hus i månaden, utom på semestern, lite lägre också kring jul och nyår. Men på det hela är det en stabil produktion.

– Vi har en orderingång som motsvarar produktionen, vi får in nya order i samma takt som vi producerar. Skillnaden nu är att vi har mer lönsamma hus. Det är en mer kontrollerad affär än tidigare. Och det är något vi gläds åt, säger han.

2019 blev det ett tungt år för Hjältevadshus. Att få första tjing på att bygga de så kallade SKL-husen blev aldrig den vinstlott man hoppades på. Tvärtom kostade det mer än det smakade. Och kostnaderna låg kvar in på 2020, berättar Bynell.

– Det blev bakgrunden till det varsel vi fick lägga 2019, säger han, eftersom mycket av den satsningen inte föll så väl ut som man hoppades då. Så det projektet är lagt på is tills vidare. 

Nu är det fullt fokus på företagets kärnverksamhet, att leverera färdiga villor direkt till kund. Det är en av nycklarna till att lönsamheten blivit bättre.

– Det betyder också mycket att hela personalen är medvetna och jobbar med lönsamheten. Resultatmässigt är det mycket bättre nu, säger Johan Bynell.

Så nu har företaget till stor del tagit sig ur ekluten från 2019 och siktar på ett bättre 2021.

– Det känns som om det är en stabil och bra husmarknad i allmänhet och jag hoppas och tror att vi kan kapa till oss nya marknadsandelar. Så det ser ganska ljust ut framöver, säger Johan Bynell.

Kan det betyda att Hultsfredsfabriken startas igen?

– Nej inte som det ser ut i dagsläget, det som tillverkades i Hultsfred var detaljer till SKL-husen och den lades ner när tillverkningen upphörde. Så i nuläget finns inga planer på en nystart. Men - fabriken finns där ju om den skulle behövas.

Hur har ni klarat pandemiåret 2020?

– Vi har klarat oss bra, konstaterar Johan Bynell, orderingången har varit stabil. Jag tror att pandemin fått många att tänka över sin boendesituation.

Helt friktionsfritt har det dock inte gått, under en period i våras blev det tvunget att ta till möjligheten med korttidspermitteringar.

– Det var främst på kontoret. Vi har inte behövt maxa ut den möjligheten till stöd. Några permitteringar behövdes aldrig produktionen, som har rullat på. Det har varit bra efterfrågan hela tiden, äger Johan Bynell.

Företaget har 135 anställda, 100 i produktionen och 35 på kontoret.

Framtidsutsikterna är betydligt ljusare för Hjältevadshus. Med fokus på kärnverksamheten, att leverera färdiga villor direkt till kund, har lönsamheten blivit bättre.
Framtidsutsikterna är betydligt ljusare för Hjältevadshus. Med fokus på kärnverksamheten, att leverera färdiga villor direkt till kund, har lönsamheten blivit bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!