Dödshotade kaféägaren vill ställa kommunen till svars

Efter dödshot och misshandel kritiserar Maria Sandebo Eksjö kommun som hon menar placerat människor med problem i Mariannelund.

Kaféägaren Maria Sandebo är chockad och orolig efter det som hänt och riktar skarp kritik till Eksjö kommun.

Kaféägaren Maria Sandebo är chockad och orolig efter det som hänt och riktar skarp kritik till Eksjö kommun.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-07-15 14:00

Familjen Sandebo, som driver kaféet och boendet Paj, Pytt och Pilsner i Mariannelund, utsattes för misshandel och dödshot av två män på måndagen. En av männen bestämde sig för att kissa i kaféets trädgård och det var när Mikael Sandbo sa till om detta som han fick ta emot slag med både knytnävar och tillhygge.

– De hotade att elda upp alltihop, slänga in brandbomber och bränna ner huset. Den ena killen lovade att hämta ett vapen och sa att när han var färdig skulle bara en av oss vara kvar. Han gick iväg och kom tillbaka med två pistoler, berättade Maria Sandebo efter händelsen.

Vad de aggressiva männen hade för motiv är oklart, men Maria Sandebo tycker att alltför många människor med stora sociala problem får lägenhet i Mariannelund och riktar nu skarp kritik mot Eksjö kommun.

– Det vore bättre om dessa personer bodde i centrala Eksjö, nära psykiatri och polishus. Då kan blåljuspersonal vara på plats på några minuter och kanske få stopp på galenskaperna innan det går för långt, säger hon.

Maria Sandebo berättar att hon efter händelsen skrivit ett brev till Eksjös kommundirektör där hon uttrycker sin oro. Nu har hon blivit inbjuden till samtal.

– Är Mariannelund inte mer värt än att man placerar allehanda problem här, så långt från Eksjös stadskärna som möjligt? Jag är orolig och funderar över hur det här ska sluta. Både för vår del som familj och invånare, men också för Mariannelund som samhälle, säger hon.

Karin Höljfors, tillförordnad kommundirektör i Eksjö kommun, känner till händelsen och tycker att den är hemsk.

– Det är på alla sätt och vis en fruktansvärd sak att ha varit med om. Jag har full förståelse för hennes situation och för att hon känner sig orolig när hon blivit utsatt för sådan här brottslighet, säger Karin Höljfors.

Kommundirektören håller dock inte med Maria Sandebo om att Eksjö kommun skulle ha ansvar för att han placerat människor med problem i Mariannelund, långt ifrån Eksjö.

– Vi har fri bosättning i Sverige och var man väljer att bosätta sig är egentligen inget som kommunen kan påverka, säger hon. 

Vad kan kommunen göra? 

– Våldsbrott händer tyvärr på många platser och det kommunen kan göra är att samarbeta med polisen och jobba med medborgardialog, som man gör i Mariannelund, för att skapa ett tryggare samhälle, säger Karin Höljfors.

Karin Höljfors, tillförordnad kommundirektör, säger att hon har förståelse för Sandebos situation och oro men att Eksjö kommun inte kan påverka var folk väljer att bosätta sig.
Karin Höljfors, tillförordnad kommundirektör, säger att hon har förståelse för Sandebos situation och oro men att Eksjö kommun inte kan påverka var folk väljer att bosätta sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!