Dramatisk lägenhetsbrand: ”Spridningsrisken var stor”

Under onsdagen var det cirka 20 brandmän som jobbade med en fullt utvecklad lägenhetsbrand i Hjältevad. Direkt efter det lyckade släckningsarbetet startade polisen en utredning om mordbrand.

Foto: Sofie Olsson

Hjältevad2021-02-24 09:09

Larmet kom vid 09-tiden på morgonen. Då var det några uppmärksamma ortsbor som såg att det rök från en balkong på Strandvägen.

– Bara några minuter senare var den första insatsledaren på plats. När han gjorde en första koll var det en kraftig brand i lägenheten, så förmodligen hade det brunnit ett tag. I det läget skickade vi in rökdykare i trapphuset och in i lägenheten för att släcka, säger Thomas Ljunggren, jourhavande räddningschef.

Brann det i hela lägenheten?

– Ja, det är min uppfattning. Branden spred sig också upp till vinden, via träbjälklaget. Det dröjde ungefär en timme innan vi hade kontroll på situationen. Sedan dröjde det ytterligare någon timme innan allting var släckt.

Var de övriga lägenheterna i fastigheten hotade?

– Spridningsrisken var stor, så ja...branden kunde ha spridit sig via vinden. Det var ett lurigt läge, men vi fick stopp på det. Styrkorna från Hjältevad, Mariannelund och Eksjö gjorde ett jättebra jobb.

Av säkerhetsskäl kommer räddningstjänsten bevaka fastigheten minst ett dygn – så inte branden blossar upp igen.

Under torsdagen kommer också polisen göra en platsundersökning. För närvarande rubriceras ärendet som mordbrand, eftersom det inte finns någon känd brandorsak.

– I nuläget vet vi inte varför det började brinna. Det var ingen som var hemma i lägenheten, säger Thomas Ljunggren.

Den drabbade familjen måste bo någon annanstans i väntan på sanering/renovering.

TV: Filmklipp från platsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!