Efter tuffa året: nu nyrekryterar fönstertillverkaren

Efter ett besvärligt 2020 börjar fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund se en ljusning. Inom de närmsta månaderna kommer man att rekrytera ytterligare personal.

"Jag har varit här i snart 14 år och det senaste har varit det jobbigaste så här långt, men vi tror att det vänder och blir bättre." säger VD Johan Pettersson.

"Jag har varit här i snart 14 år och det senaste har varit det jobbigaste så här långt, men vi tror att det vänder och blir bättre." säger VD Johan Pettersson.

Foto: Tomas Gustafsson

Mariannelund2021-02-05 08:00

– När coronan slog till så var vi inledningsvis inte så hårt drabbade. Vi tyckte det flöt på ganska bra de första månaderna, men sen började vi förstå mer och mer hur det skulle ställa till det för oss, säger Johan Pettersson som är VD för Leiab. 

På fabriken har de inte haft någon större sjukfrånvaro under pandemin, men omställningen i samhället blev tydligt kännbar.

– Våra kunder har ställt om så det har inte varit samma behov av fönster; nyproduktion har gått ner och det blir förseningar i projekt, snickare har varit hemma och det har varit permitteringar bland våra kunder, vi gör mycket fönster till fönsterbytare och de har inte kunnat komma in i lägenheter och så vidare.

undefined
"Jag har varit här i snart 14 år och det senaste har varit det jobbigaste så här långt, men vi tror att det vänder och blir bättre." säger VD Johan Pettersson.

Leiab har under de senaste fem åren gjort en stor investering på 100 miljoner för att öka kapaciteten. 

– Så det finns mycket som ska betalas, men pengarna in i företaget har varit sparsmakat så det har varit ett väldigt tufft år för oss – inte minst ekonomiskt, säger Pettersson. 

Osäkerheten kring Brexit har varit ett annat bekymmer för företaget under året.

– Allt som har med brexit har gjort att den engelska marknaden har varit dubbelt drabbad, och den är viktig för oss. Dels har de haft sin egen corona och sen har de dessutom haft brexit som gjort att det blivit en väldig osäkerhet, byggmarknaden har nästan stått still i England.

Men efter årsskiftet börjar man se en ljusning.

– Som tur är så ser vi nu från både januari och februari framåt att samhället kvicknar till och våra kunder kvicknar till, så nu har vi en väldigt stark orderingång. Just nu har vi absolut inget behov av några permitteringar eller kommande varsel utan nu är det snarare tvärtom. Nu är det full fart och försöka ta igen det vi har tappat. 

Att Brexit också nu är klart och genomfört gör att det rör på sig på den engelska marknaden också menar Johan Pettersson.

– Marknaden kvicknar till ser vi, det är dubbel lycka för oss att både den svenska och engelska marknaden går framåt igen. 

undefined
Det kämpiga året har sammansvetsat personalen på Leiab menar Johan Pettersson. "Personalen är mer engagerad, förstående och hjälper företaget på ett ännu bättre sätt för att vi ska behålla jobben på sikt och vara konkurrenskraftiga."

Att det nu ser ut att börja rulla på igen gör att man behöver rekrytera mer personal.

– Vi var 150 för drygt ett år sedan, sen har det varit lite varsel, uppsägningar och några som slutat. Men nu har vi rekryterat upp till 150 och förhoppningsvis blir vi 10 till i produktionen inom de närmsta månaderna för vi behöver mer personal för att klara av det vi har sålt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!