Kommunen river EU-migranters bosättning i Mariannelund

Ingen äger fastigheten i Mariannelund – nu river kommunen baracken där EU-migranter bott sedan i vintras. ”Vi måste agera”, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Tomten ägs av ingen. "Vi har lagt tid på att reda ut vilken rätt vi har att vidta åtgärder", förklarar samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Tomten ägs av ingen. "Vi har lagt tid på att reda ut vilken rätt vi har att vidta åtgärder", förklarar samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Foto: Privat

Mariannelund2020-11-05 20:00

På den övergivna tomten i Mariannelund drevs förr ett sågverk. Sedan början av året har den varit boplats för EU-migranter. Nu ska de avhysas och kontorsbaracken de bott i ska rivas. Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef på Eksjö kommun, säger att bosättningen kom till kommunens kännedom redan vid årsskiftet.

– Vi har följt utvecklingen och fått bra information från allmänheten. Nu behöver vi vidta åtgärder. Vi ska riva byggnaden personerna bor i på grund av brandrisken, men också av andra säkerhetsskäl för grannarna.

Vad handlar det om för säkerhetsskäl?

– Det saknas sanitära förutsättningar, det finns varken rinnande vatten eller avlopp. När flera människor bor på samma plats blir det stökigt och det drar till sig bland annat ohyra. Det är utifrån det vi behöver agera. 

Varför har det dröjt så länge innan ni gör något?

– Det är en annorlunda situation, i och med att fastigheten saknar ägare. Normalt sett har vi en motpart att ställa frågor till och krav på, det har vi inte här. Vi fick börja med att reda ut ägarförhållandena och ta reda på att vilka rättigheter kommunen har, så vi inte gör övertramp juridiskt. Vi ska heller inte göra fler åtgärder än vad som behövs. Vi har försökt försvåra tillträde till fastigheten genom att lägga ut en barriär av stenar. Det har inte fungerat, så nu måste vi ta nästa steg.

Efter upphandling är beslut om rivning taget och Wärnbring säger att de berörda fått information om vad som ska hända.

– Det är ändå människor vi har att göra med och de har behövt tid på sig att packa ihop sina saker. Vi har haft en dialog med dem.

Hur har de reagerat?

– Det är rätt uppenbart att det är en väldigt utsatt grupp som inte har så mycket möjligheter. Det är svårt, de faller inte inom någon ram – de är inte svenska medborgare och det finns inga minderåriga, då hade fallet varit annat. 

Hur många som bott på området är oklart. Enligt uppgifter kommunen fått har det varierat mellan ett fåtal och upp till 15 personer.

– När vi var på plats var de bara två, båda från Bulgarien. Men det är möjligt att det funnits andra nationaliteter där, det vet jag inte.

Kan kommunen hjälpa dem på något sätt?

– Kommunen har vissa möjligheter och de kommer att undersökas. Men de är främst kopplade till när barn är involverade, Nu, i ett första skede, handlar det om att vi kommer att riva byggnaden.

På den övergivna sågverksfastigheten har Eksjö kommun lagt ut en stenbarriär i ett försök att försvåra tillträde.
På den övergivna sågverksfastigheten har Eksjö kommun lagt ut en stenbarriär i ett försök att försvåra tillträde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!