Rasade bron byggs upp - men knappast i samma stil

Den rasade gamla bron i Herrgårdsparken i Mariannelund kommer troligen att byggas upp igen. Men knappast på samma sätt.

Den gamla bron gav vika under lastbilen som välte och blev liggande på sidan I Bruzaån. Det är ännu inte bestämt hur bron ska byggas upp igen.

Den gamla bron gav vika under lastbilen som välte och blev liggande på sidan I Bruzaån. Det är ännu inte bestämt hur bron ska byggas upp igen.

Foto: Jimmy Karlsson

Olyckor, katastrofer2020-11-02 18:00

– Den kunskapen försvann nog för 100 år sen. Vi kommer att ta upp frågan med samhällsbyggnadssektorn vid ett möte på tisdagen, säger Bo Axelsson, gatuchef vid Eksjö Energi.

Det var i fredags morse som de gamla stenbron gav vika under en lastbil som blev liggande på sidan i ån. Ingen människa kom till fysisk skada, men det krävdes en omfattande insats med bland annat en mobil tunglyftkran för att bärga lastbilen ur vattnet.

Stenbron i Mariannelund är gammal och var inte avsedd för trafik och brister i konstruktionen upptäcktes vid en inspektion redan 2018. För att signalera att man inte ska köra över bron har den varit avspärrad med halvbommar.

– Men de har varit olåsta för att lättare arbetsfordon, exempelvis vid snöröjning, ska ta sig fram. Och där har det inte varit någon fara, inte heller att gå på bron, men för annan trafik har bron varit avstängd, sade Bo Axelsson i samband med olyckan i fredags.

Nu är bron helt avstängd sedan olyckan. Vad som ska hända med den nu är inte klart. Den frågan ska tas upp på ett möte med samhällsbyggnadssektorn under tisdagen.

– Den kommer förmodligen att byggas upp igen på något sätt, det är viktigt att behålla flödet där, och det är många som går runt där också, säger han.

Någon kostnad finns ännu inte beräknad för raset och återuppbyggnaden.

– Nej, det vet vi inte ännu. Vi för en diskussion med försäkringsbolaget också i den frågan, säger Bo Axelsson.

Karta: Herrgårdsparken i Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!