Stängt apotek förblir stängt: "Tråkigt besked"

Apoteket Furan i Mariannelund har varit stängt sedan i våras och nu meddelas att det aldrig kommer öppna igen. "Det är ett tråkigt besked som vi behöver lämna."

Apoteket Furan i Mariannelund har varit stängt sedan våren. Nu meddelar Apoteket att det aldrig mer kommer öppnas

Apoteket Furan i Mariannelund har varit stängt sedan våren. Nu meddelar Apoteket att det aldrig mer kommer öppnas

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Mariannelund2020-11-12 16:59

Det säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket. Han fortsätter:

– Det här beror på att vi har svårt att hitta en farmaceut som kan ta hand om det apoteket. Det är det också som gjort att vi under en längre tid har behövt minska öppettiderna och att vi nu haft stängt ett tag också. 

Beskedet innebär att apoteket som varit stängt sedan i våras nu förblir stängt. Men Magnus Frisk menar att det trots det finns möjligheter för Mariannelundsborna att få tag på sina läkemedel ändå.

– Det som finns, och det har också funnits ett tag, ett ombud på Ica-affären i närheten. Vi kommer göra vad vi kan för att stötta dem ytterligare. Det finns ju också andra sätt att få tag på läkemedel och jag misstänker att en del som bor i Mariannelund redan har testat det eftersom det har varit stängt så länge, säger han och syftar på möjligheten att beställa läkemedel och apoteksprodukter på andra sätt. 

Varför är det så svårt att rekrytera en farmaceut till Mariannelund?

– Det är inte bara i Mariannelund utan det är så i ganska många delar av landet. Det är brist på farmaceuter. För att kunna ha ett apotek öppet så måste det finnas en farmaceut på plats.

För att arbeta på apoteket i Mariannelund krävs det en farmaceut med mycket erfarenhet eftersom man arbetar ensam menar Frisk.

För att råda bot på bristen av farmaceuter görs många ansträngningar inom branschen. 

– Vi jobbar gemensamt i branschen för att få fler att söka till farmaceut-utbildningar och vi i vårt apotek jobbar för att de som kommer ut ska välja att jobba hos oss. Vi har flera projekt inom EU där vi jobbar med att hitta farmaceuter från andra EU-länder som kan lära sig svenska och komma hit och jobba. 

– Vi stöttar också många av dem som har kommit till exempel från Syrien, där ifrån kom ganska många som är utbildade apotekare, för att de ska komma igenom och få sin legitimation godkända, säger Magnus Frisk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!