Tomma hyresrätter sedan Migrationsverket lämnat länet

Efterfrågan på lägenheter sägs vara stor i Mariannelund, ändå är många av hyresrätterna som Migrationsverket hyrt tomma.

Många lägenheter står tomma efter att Migrationsverket inte hyr dem längre. Fastighetsägarna har olika planer på gång. 
På bilden syns några av fastighetsägarna. Markus Kyllenbeck, vd Bruzahem (nere till vänster). Erik Styrenius, till höger tillsammans med brodern Karl-Johan Styrenius på Styrenius Fastigheter.

Många lägenheter står tomma efter att Migrationsverket inte hyr dem längre. Fastighetsägarna har olika planer på gång. På bilden syns några av fastighetsägarna. Markus Kyllenbeck, vd Bruzahem (nere till vänster). Erik Styrenius, till höger tillsammans med brodern Karl-Johan Styrenius på Styrenius Fastigheter.

Foto: Linda Jonzon/Zandra Erikshed/Ivonne Svahn

Mariannelund2021-10-24 12:00

I många år har Migrationsverket hyrt lägenheter i Mariannelund. När beskedet om myndighetens avveckling i länet kom, hyrde de 57 lägenheter med totalt 230 platser. I början av året var det 42 lägenheter och sedan augusti är antalet noll. 

Flera fastighetsägare menar att efterfrågan på lägenheter är stor, ändå står flera av lägenheterna som Migrationsverket har lämnat tomma.

Bruzahem har sedan 2011 hyrt ut lägenheter till Migrationsverket. 2019 såldes stora delar av bolaget till Tetron Fastigheter. När Migrationsverkat sa upp hyresavtalen gällde det elva lägenheter hos Bruzahem. Markus Kyllenbeck, vd, har för avsikt att sälja dessa fastigheter, men menar att det finns en efterfrågan på lägenheter på orten. 

undefined
Markus Kyllenbeck, vd Bruzahem, håller på att avveckla de fastigheter som Migrationsverket hyrt. Han ser dock en efterfrågan på lägenheter i Mariannelund.

– Mariannelund har stor inpendling av arbetskraft. Nu är det dyrt att pendla och man vill gärna bo där man arbetar, därför har priser på hus stigit. Det finns många nysvenska familjer som etablerat sig och arbetar på orten, deras första steg är lägenhetsboende där de ofta söker stora lägenheter, resonerar Markus Kyllenbeck. 

Samtidigt tror han att folkhögskolans expansion kan göra att intresset för små lägenheter finns.

Tetron Fastigheter hyrde ut sex lägenheter till Migrationsverket. I dagsläget bor ingen där.

– Det är ganska nyligt som de flyttade ut, så vi håller på att gå igenom dem nu, säger Magnus Wiksten, fastighetsförvaltare.

undefined
De sex lägenheter som Migrationsverket lämnat i Tetrons fastigheter är för tillfället tomma i väntan på renovering.

Tetron äger flera hus i Mariannelund. De har satsat mycket på att hyra ut och har fått ner vakansgraden något. Framför allt är det tvåor som fortfarande är lediga.

– Jag upplever att det är stor efterfrågan på större lägenheter, treor och fyror. Vi har lite planer på att bygga om och slå ihop lägenheter, men sånt tar ju tid. 

Någon tidsplan för en eventuell ombyggnation finns inte.

Några som fått lite försprång är linköpingsbaserade Styrenius Fastigheter. I december 2020 köpte de Häradsgatan 6, som hyrt ut 13 av 14 lägenheter till Migrationsverket under en längre tid. Då var bara tre familjer kvar och de flyttade under våren. Snart kunde företaget starta renoveringen av några lägenheter och i dagsläget är tre färdiga, samtliga uthyrda. Snart är ytterligare tre klara.

undefined
Erik Styrenius (till höger) berättar att de renoverar de lägenheter som Migrationsverket tidigare hyrt. Förutom att hyra ut bostäder funderar man på att göra om små ettor till distansarbetsplatser. Med på bilden är delägaren och brodern Karl-Johan Styrenius.

Hur upplever ni efterfrågan av lägenheter?

– Jämför man med Linköping så är efterfrågan svagare. Och man måste vara noga när man väljer hyresgäster, säger Erik Styrenius, en av ägarbröderna, och betonar att de inte är intresserade av en ny socialuthyrning.

Han berättar att de har planer på flera utvändiga renoveringar och avslöjar att de inte begränsar sig till endast bostadsuthyrning.

– Vi har flera små ettor som vi funderar på att göra om till distansarbetsplatser med fiber och så. Många har ju börjat jobba på det sättet under pandemin.

Fredrik Stejdahl har precis förvärvat tre fastigheter på Gärdet av Bruzahem.

Han har just startat en totalrenovering både ut- och invändigt och hoppas få första längan med tre stora tvåor klar i början av nästa år. I sitt jobb som snickare möter han villaägare i pensionsålder som efterfrågar lägenheter i markplan och har därför gott hopp om att få lägenheterna uthyra. 

Det är ett barnvänligt villaområde, varför satsar ni inte på större lägenheter som rymmer familjer?

– Tanken är att vi i de andra längorna ska slå ihop lägenheter till treor, svarar han och tillägger att han tror det är enklare att hyra ut ju större ytor det gäller.

undefined
Fredrik Stejdahl köpte i månadsskiftet tre fastigheter på Gärdesgatan. Den ena längan väntas inflyttningsklar i början av 2022.
Efterfrågan på bostäder

Det var i fjol som Migrationsverket sa upp att samtliga hyresavtal i Mariannelund till följd av att kontoret i Jönköping stängde. Det rörde sig då om 230 platser i totalt 57 lägenheter. 

Vimmerby Tidning rapporterade i förra veckan om de stigande huspriserna i Mariannelund. Detta påverkar också efterfrågan på lägenheter.

Fastighetsägare som hyrt ut till Migrationsverket ser nu ett behov av att renovera de berörda lägenheterna, därför är flera tomma. Några är redan klara och har nya hyresgäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!