Trumps justitieminister: Valfusk inte bevisat

William Barr är president Donald Trumps justitieminister. Nu säger Barr att inga bevis har kunnat påvisas för det massiva valfusk hans chef envisats med att hävda efter valet den 3 november.

William Barr är USA:s avgående justitieminister. Arkivbild.

William Barr är USA:s avgående justitieminister. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Politik2020-12-01 21:45

– Hittills har vi inte sett fusk i en skala som kan ha lett till en annorlunda utgång i valet, säger Barr i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Efter valet, som han förlorade till demokraten Joe Biden, envisades Trump – och utan att lägga fram några bevis – med mängder av utfall på Twitter, i intervjuer och i andra forum om att förlusten berodde på storskaligt valfusk.

I flera delstater försökte presidentens kampanj även ogiltigförklara eller fördröja valresultaten genom mängder av stämningar och inlagor i domstolar.

William Barr satte också FBI och federala åklagare i arbete för att utreda saken, något som normalt är en fråga för delstaterna.

Åtgärden var kontroversiell. Bara timmar efter att Barrs initiativ blivit känt avgick den tjänsteman inom hans egna justitiedepartement som är högst ansvarig för att utreda brott i samband med val i protest mot ministerns direktiv.

Nu säger alltså Barr att ingenting storskaligt har hittats efter anklagelserna om fusk.

– Det har följts upp, säger han.

Nyligen tillät Trump att hans regering inleder överlämningen av makten till Biden, men själv har han fortfarande inte erkänt sig besegrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!