De kämpade in i det sista – nu stängs paradiset

Chokladparadiset flyttade sina lokaler från Lönneberga till Hultsfred förra året, i hopp om att nå fler kunder.

Dagen innan julafton är sista dagen som Chokladparadiset har öppet. "Vad vi gör i framtiden återstår att se", säger Anne Schaper.

Dagen innan julafton är sista dagen som Chokladparadiset har öppet. "Vad vi gör i framtiden återstår att se", säger Anne Schaper.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfred2020-11-23 16:00

Förhoppningen om att växa och utveckla företaget har inte infriats, och efter ett år med minskade intäkter har ägarna Anne Schaper och Frank Gottron beslutat sig för att avveckla verksamheten.

– Det gick mycket bättre förra året efter flytten till Hultsfred, men i år funkar det inte längre. Dels är det mindre turister, och dels är inte allmänheten så intresserad av våra chokladprodukter, man ser inte att det är ren ekologisk choklad som är handgjord, utan man vill köpa billigt från stora butikskedjor, säger Schaper.

Intäkterna har minskat till den grad att det nu inte är lönsamt att fortsätta driva företaget.

– När vi har intäkter som inte täcker hyran så funkar det inte, säger hon.

Funderingen på att stänga har funnits sedan slutet av sommaren, men beslutet föregicks av en kämparglöd och förändringar i hopp om att nå fler kunder.

– Vi har försökt med andra produkter, jag har bakat tyska bröd med en teknik som jag lärde mig från min mormor, och vi har gjort tysk surkål på gammalt vis, men allt som allt så räckte det inte, säger Schaper. 

Efter jul stängs dörrarna till butiken för gott. 

– Nu när vi tagit beslutet är det inte så svårt att jobba vidare, men innan vi tog beslutet har det varit jättesvårt – det har inte varit lätt att säga ”nu lägger vi ner”, utan vi har kämpat in i det sista, säger Schaper. 

Vad ägarna gör i framtiden återstår att se.

– Vi har många olika funderingar, bland annat på att flytta söderut inom Sverige. Men det får vi se, säger hon.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!