Han får städa upp efter miljöbovarna

"Jag blir aldrig förvånad numera". Svenne från Gunnebo har sett det mesta. Han åker runt och städar upp efter miljösyndarna på återvinningsstationerna i norra länet.

En del av kartongerna på marken lägger Svenne i containern. De skulle ju ha legat där från början. 
"Många tror att det fullt" säger han "Men de tänker inte på att det går att lasta in från andra hållet"

En del av kartongerna på marken lägger Svenne i containern. De skulle ju ha legat där från början. "Många tror att det fullt" säger han "Men de tänker inte på att det går att lasta in från andra hållet"

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-28 07:00

Han har sett det mesta, och han vet vad han talar om.

– Den värsta är nog i Silverdalen, säger han.

– Där hamnar det väldigt mycket hushållssopor, blöjor och annat otrevligt. Så den är nog den värsta att städa. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta.

undefined
Ofta finns det massor av skräp och skrot på marken också. Saker som inte alls skulle ha hamnat på återvinningen.

Men på hans "tioitopplista" över missbrukade stationer finns inte helt oväntat Nytorpsvägen i Hultsfred på en framskjuten placering. Och i Vimmerby nämner han speciellt den vid Folkets park och den som ligger bakom bilfirmorna.

– Där kan det se fullständigt bedrövligt ut, säger Svenne.

Han har en teori om varför just de här stationerna är värst utsatta.

– Det är nog för att de ligger lite avsides till, och det finns ingen belysning. Det bäddar för att man bara kan köra intill och dumpa av sitt skräp. I Silverdalen ligger den ju dessutom i skogen utan insyn, säger han.

Men trots att Svenne förmodligen är norra länets flitigaste besökare på återvinningsstationerna, har det aldrig hänt att han tagit en nedskräpare på bar gärning. 

– Men det har hänt att de kommit precis när jag åkt därifrån.

Men allt är inte elände när det gäller återvinningsstationerna. De allra flesta fungerar bra, och han behöver bara plocka upp något enstaka papper som blåst iväg. 

undefined
Ett berg av skräp. Svenne får med sig högar på tre kubikmeter i lastbilen. Är det mer får han skicka efter en större bil.

Vi träffar honom på återvinningsstationen i Storebro, en helt vanlig tisdagseftermiddag. Han svänger in på parkeringen med den lilla svarta lastbilen. 

– Jag brukar alltid börja med att fotografera hur det ser ut innan jag börjar städa, säger han och tar sin mobil och går runt containrarna och plåtar högarna som ligger utanför, säger han.

Det står snabbt klart att han inte har åkt hit i onödan. Någon har köpt nya möbler verkar det som. Två kartonger, i storlek med en liten roddbåt ligger staplade i ett hörn.

– Jag får ta med dem, säger han, de är för stora för att lägga i containern.

Speciellt som de var fulla av allehanda kartong och förpackningsmaterial. Stora och otympliga, men inte jättetunga. Inga möbler i dem. Men väl en söndersutten plaststol bredvid.

– Så det blir bilen full i dag, säger Svenne.

– Jag kan ta med saker på upp till tre kubikmeter. Blir det större får vi skicka efter en större bli.

I bilen ligger en dammsugare, några kasserade lampor och en hel massa säckar och kartonger som fått följa med från förra stället.

Det tar dock inte många minuter förrän han har lastat in jättekartongerna i bilen, plockat upp lite blandat småskrot som låg i en hög och redan räfsat ihop papper och skräp på marken.

– Så nu är det snyggt igen, så länge det nu varar, säger han.

undefined
"Ett fritt och bra jobb" tycker Svenne från Gunnebo. Han är lite försiktig att berätta sitt efternamn. Han jobbar med att städa upp på missbrukade återvinningsstationer.

Sedan är det bara att jaga vidare till nästa. Mellan 20 och 22 stationer om dagen ska hinnas med. Städbilen är på rull sju dagar i veckan, året om. Svenne och en kollega delar på städningen som är uppe i norra länet.

Svenne kör för Kalmarföretaget Mark och Fastighetsservice AB som har städuppdraget. 

Vd Patrik Håkansson berättar att problemet med missbruk av återvinningsstationerna finns överallt. Det är inget som är unikt i norra länsdelen. Återvinningen är ju till för förpackningar av olika slag, inte hushållssopor och elektronikskrot som annars är vanligt, liksom gamla möbler, mattor och mycket annat.

– Jag undrar ibland hur folk tänker, säger Patrik Håkansson.

– Det står ju tydligt vad som ska lämnas i de olika behållarna.

Kartonger i storlek med en mindre roddbåt, berättar att någon i Storebro köpt nya möbler. Svenne får ta i ordentligt för att släpa fram dem.
Kartonger i storlek med en mindre roddbåt, berättar att någon i Storebro köpt nya möbler. Svenne får ta i ordentligt för att släpa fram dem.
Missbrukade stationer

Patrik Håkansson, vd på Mark och Fastighetsservice listar de mest missbrukade återvinningsstationerna.

1. Silverdalen, gamla nattparkeringen

2. Nytorpsvägen, Hultsfred

3. Ruda

4.Nybro

5.Orrefors

6. Kungshall

Företaget sköter städningen av återvinningsstationerna på entreprenad åt FTI, Förpacknings och tidningsinsamlingen AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!