Efter vargattacken – "Omöjligt att spåra"

Den 14:e juli attackerades tre tackor söder om Västervik av varg. Länsstyrelsens rovdjursspårare menar att det inte går att veta var vargen eller vargarna bakom attacken tagit vägen.

Ännu är det oklart om den eller de vargar som attackerade tackorna tidigare i juli finns kvar i kommunen. Bilden är tagen från ett sammanhang och avser ej ett vargdjur i kommunen.

Ännu är det oklart om den eller de vargar som attackerade tackorna tidigare i juli finns kvar i kommunen. Bilden är tagen från ett sammanhang och avser ej ett vargdjur i kommunen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Västervik2021-07-23 11:30

– Det är jättesvårt. Nästan omöjligt att spåra, säger Roger Lundberg, rovdjursspårare i Västerviks kommun, om hur det fungerar att spåra om sommaren.

Det har heller inte kommit in några observationer av varg från trakterna i Tjust sedan attacken. Så en del talar för att vargen eller vargarna lämnat kommunen. Det är fortsatt oklart om hur många individer det rör sig om:

– Någon borde ha sett den eller dem om de varit kvar i kommunen. Men man kan såklart inte utesluta att de är kvar. 

Hur långt kan en varg färdats på en veckas tid?

– Det är svårt att säga. De kan röra sig omkring tio mil på en–två dagar, kanske lite kortare med tanken på värmen.

Vädret spelar också roll för Roger Lundbergs möjligheter att spåra rovdjur. Under sommarmånaderna är det torrt, vilket försvårar proceduren.

– När det är mer fuktigt kan vi se tassavtryck i jorden. Och på vintern har vi snön som hjälper.

Skulle man observera rovdjur i kommunen så rekommenderar Lundberg hemsidan Skandobs. Där kan vem som helst skriva in en observation, som sedan skickas som ett sms till rovdjursspårarna.

Lundberg berättar också för oss att det närmaste kända vargområdet återfinns i Östergötland. I området Långbogen, sydväst om Finspång, finns det sedan vintern 2017–2018 ett vargrevir som är det första i Östergötland i modern tid.

I februari i år stötte en kvinna utanför Vimmerby på en varg på vägen till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!