Eleverna om flakförbudet: "Det händer en gång i livet"

"Det är lite orimligt. I klassen sitter vi ju 27 elever i samma trånga klassrum."

Lovisa Adlersson, Julia Helleblad och Lova Karlsson är överens om att flakförbudet är orimligt, när klassen ändå träffas inomhus, i trånga klassrum.

Lovisa Adlersson, Julia Helleblad och Lova Karlsson är överens om att flakförbudet är orimligt, när klassen ändå träffas inomhus, i trånga klassrum.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-05-06 06:21

Det säger Denise Möller, som går sista året på gymnasiet och tar studenten om drygt en månad. 

Det blir inga studentflak, eftersom Transportstyrelsen förlängt det tillfälliga förbudet. Inte heller verkar sistaårseleverna på Västerviks Gymnasium vara särskilt sugna på att kringgå förbudet och hyra partybussar. Denise Möller ska själv fira studenten med sina närstående, hemma. Hon är kluven när det gäller förbudet. 

– Jag fattar att man inte vill att personer från olika klasser ska blanda sig, men på flaket är vi ändå från samma klass, och vi träffas redan nu kontinuerligt. Det är svårt, konstaterar hon. 

undefined
Denise Möller tar studenten om ungefär en månad, och är kluven till flakförbudet.

Sistaårseleverna Julia Helleblad, Lovisa Adlersson och Lova Karlsson tycker att förbudet är ologiskt. 

– Det är orimligt, vi är ungefär 30 personer i klassen och sitter i samma trånga klassrum. På flaken är vi dessutom utomhus, säger Karlsson. 

– Men förbudet finns nog för att det samlas personer runt omkring, resonerar Helleblad.

– Men de hade kunnat låta oss åka omkring på natten. Eller om vi spred ut oss. Eller vaccinerade oss. Det här är en dag vi aldrig kommer få uppleva igen, det är "once in a lifetime", säger Adlersson. 

– Ja, man hade gjort vad som helst för att få ha den gemenskapen med klassen, en sista dag, säger Helleblad. 

De har dock inte hört några rykten om planerade fester eller hyrda partybussar för att kringgå förbudet. 

– Många väntar nog på lättare restriktioner, det är nog ingen som planerat något riktigt än, säger Adlersson. 

– Det har inte gått ut några inbjudningar. Men vissa kanske tar en egen bil och kör omkring, annars har nog de flesta en privat mottagning hemma, säger Karlsson. 

undefined
Elias Forsberg, Johan Järneström och Ludvig Öst tror att elever skulle göra allt för att åka flak med klassen på studentdagen - även riskera att smitta andra.

Inte heller Johan Järneström, Elias Forsberg eller Ludvig Öst har hört talas om några storslagna festplaner. Om det ska anordnas någon fest är det inget som skyltas med.

– Man har hört om någon som har en båt som de ska vara på, men man håller det nog ganska hemligt inom kompisgrupperna på grund av restriktionerna, säger Järneström. 

– De flesta har nog inget planerat än, utan man får ta det som det kommer och improvisera, säger Forsberg. 

Vad tänker ni om flakförbudet? Är det rimligt? 

– Alltså, en avgränsad grupp på ett flak borde inte vara ett större bekymmer än att samlas i små klassrum, säger Öst. 

– Nackdelen är nog att om någon är sjuk nu så stannar man hemma från skolan, men på studentdagen skulle man kanske riskera mer eftersom det bara händer en gång i livet, säger Järneström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!