Flera vårdanställda väntar ännu på första sprutan

Fortfarande är det 30-40 personal inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun, som inte ens fått sin första dos vaccin. Ewa Johansson är en av dem som väntat länge nu. "Det är frustrerande".

Ewa Johansson och 30-40 kollegor inom vård och omsorg väntar fortfarande på sin första dos vaccin. "Jag tycker det är jobbigt, det måste jag säga. Främst med ovissheten", säger hon.

Ewa Johansson och 30-40 kollegor inom vård och omsorg väntar fortfarande på sin första dos vaccin. "Jag tycker det är jobbigt, det måste jag säga. Främst med ovissheten", säger hon.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2021-04-30 08:15

Undersköterskan Ewa Johansson vittnar om en ganska stor frustration, när alla kollegor fått första dosen vaccin, men inte hon.

– Jag jobbar på korttidsenheten, där det är stor omsättning på våra gäster, som kommer in från sjukhus eller egna hemmet. Det känns inte bra alls att jag går där ovaccinerad, säger hon och fortsätter:

– De allra flesta är förvisso vaccinerade, men det sägs ju inte vara ett fullgott skydd. Nu är det ju dessutom hög smittspridning i Hultsfred och Kalmar län, då tänker jag att "går jag här som en smitthärd"? Jag är ju ett större hot än mina kollegor, så känner jag.

Orden vittnar om att Ewa Johansson främst tänker på sina gamla och sköra vårdtagare, men förstås finns tanken att även hon löper en större risk att bli smittad.

– Jag tycker det är jobbigt, det måste jag säga. Vissa dagar är det jobbigare än andra. Främst med ovissheten.

Att Ewa inte vaccinerats med ens första dosen beror på att hon satt i karantän i mars, sedan maken testats positiv med covid-19. Under de två veckorna erbjöds hon två tider.

– Men de kunde jag ju inte ta, så nu går jag fortfarande och väntar ovaccinerad, säger hon.

Så hur tänker du nu?

– Jag fyller snart 57 år och får väl vackert ställa mig i kö och vänta på min åldersgrupp för att vaccinera mig som andra, icke vårdanställda. Jag tänker att det kanske kan gå fortare. 

undefined
Det finns ofta flera olika anledningar till att anställda inom vård och omsorg inte fått sin första dos vaccin, menar

Anledningen till att anställda inte fått sin första vaccindos är enligt socialchef Ann-Gret Sillén att det beslutats att all vårdpersonal ska få Astra Zenecas vaccin, som bekant pausats.

Vad är din kommentar till att det blivit så här?

– Det är alltid tråkigt när arbetet inte följer den plan som är lagd, vi hade förstås hopp om att alla som vill vaccinera sig skulle ha fått sin första dos. Men det är inget jag kan göra något åt.

Kan ni skydda ovaccinerade anställda på något sätt, för att undvika att de smittas av covid-19 i jobbet?

– Nej, utan alla jobbar som vanligt. Alla jobbar med skyddsutrustning även fortsatt, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Enligt vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson ser det likadant ut i hela länet.

– Det finns anställda som inte fått sin första dos i alla kommuner. Det finns flera olika orsaker, bland annat för att all personalvaccination stoppats i hela landet. Nu rekryteras dessutom sommarvikarier, så siffran kommer öka ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!