Första fallet av covid-19 på kommunal förskola

Första fallet av covid-19 har bekräftats på en förskola i Vimmerby kommun. Några särskilda åtgärder vidtas inte i dagsläget. "Än så länge så är inte läget så allvarligt" säger Ola Karlsson.

Ett fall av covid-19 har bekräftats på en förskola i Vimmerby kommun.

Ett fall av covid-19 har bekräftats på en förskola i Vimmerby kommun.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby2020-11-30 11:08

Det är på förskolan Lunden i Vimmerby som en person har bekräftats smittad av covid-19. 

– Personen har inte varit på förskolan under ungefär 14 dagar och insjuknade under de här 14 dagarna, så risken för smittspridning utifrån det fallet bedöms som väldigt liten. Med största sannolikhet så blev personen smittad någon annanstans än på förskolan och har inte varit där under tiden som personen sjuknade in, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun. 

Vidtar ni några särskilda åtgärder efter att det här fallet bekräftats i förskolan?

– Nej, inte mer än vad vi gör annars. När något sådant här händer så blir det snarare extra väsentligt att hålla sig till de rutiner och riktlinjer som vi har. Det är inget utöver det men vi fortsätter vårt arbete att försöka begränsa smittspridningen så mycket som möjligt. Det finns massor av åtgärder insatta på varje förskola och skola utifrån deras egna riskbedömningar som de har gjort utifrån deras förutsättningar. 

I fredags skickades ett brev ut till vårdnadshavare där kommunen vädjar om att hålla även friska barn hemma om någon i familjen smittats med covid-19.

– Än så länge så är inte läget så allvarligt som vi befarar att det kan bli än, sen vet man aldrig vad som händer nu när smittspridningen verkar öka i kommunen. Det är klart att det finns en oro och det är därför vi ber om hjälp med det här av vårdnadshavare, säger Ola Karlsson och fortsätter:

– Det är bara ett önskemål från vår sida, det är inget krav på något sätt utan vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har. 

Enligt Ola Karlsson har verksamheterna än så länge inte drabbats av någon hög sjukfrånvaro bland personalen.

– Den är relativt låg, det är inte på de nivåerna som vi låg på i våras utan den är betydligt lägre. 

I dagsläget finns alltså ett bekräftat fall på förskolan Lunden, tre fall på Astrid Lindgrens skola, ett fall i en skolverksamhet som finns i Vimarskolans lokaler. Vimarskolan har fått ytterligare bekräftade fall och är nu uppe i totalt 10 fall. Gymnasiet har fått ytterligare ett fall och har nu totalt fem bekräftade fall. Totalt finns nu alltså 20 bekräftade fall inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter i Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!