Klubben riskerar förlora coronastödet

Tillväxtverket vill ha tillbaka drygt 220 000 kronor i permitteringsstöd från Vimmerby IF. Orsak: Föreningen lämnade in en avstämningsrapport fem dagar försent i fjol.

"Det skulle vara ett oerhört hårt slag om vi blir av med hela stödet för den aktuella perioden" säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i VIF.

"Det skulle vara ett oerhört hårt slag om vi blir av med hela stödet för den aktuella perioden" säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i VIF.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-05-06 10:43

Vimmerby IF tog tidigt vara på möjligheten att permittera personal när pandemin slog till för drygt ett år sen. Föreningen tog också till andra åtgärder för att minska sina kostnader. Exempelvis drog VIF in en tjänst som jobbat med bland annat ekonomi och ansökningarna och kontakterna med Tillväxtverket.

– Vårt byte av ansvarig för ansökningarna gjorde att avstämningen mellan period ett och två skickades in fem dagar försent. Vi trodde att allt var rätt och vi har inte fått några som helst signaler om något annat heller från Tillväxtverket förrän fem månader senare när verket i ett mejl meddelade att man avsåg att dra in stödet för den aktuella peroxiden, säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF.

Perioden rör sig om flera månader under fjolåret och beloppet ligger enligt David Lindgren på drygt 220 000.

Ett yttrande från Vimmerby IF bet inte på Tillväxtverkets första avsikt. Nyligen kom beskedet att verket beslutat att dra in stödet för den aktuella perioden. Vilket innebär att föreningen riskerar att få betala tillbaka beloppet.

– Det är ett oerhört hårt slag för att avstämningen kom in fem dagar för sent. Vi kan ju inte ta tillbaka de månader vi hade personal permitterad till 60 procent. Den insatsen är redan gjord och att hitta de pengarna någon annanstans är oerhört svårt när vi gjort allt för att vi som förening ska överleva pandemin. 

– Stödet ska ju vara till för att rädda små arbetsgivare som vi. En knäpp på näsan eller en liten straffavgift hade väl varit nog, säger David Lindgren.

Föreningens sista möjlighet är nu ett överklagande till förvaltningsrätten som kommer att lämnas in genom kort.

– Vi har tagit professionell hjälp av Arbetsgivaralliansen och Riksidrottsförbundet för att få till den. Jag har också svårt att tro att vi är ensamma om att ha hamnat i den här sitsen och efter vad vi hört ska det finnas fler överklaganden av liknande slag, så vi får hoppas på någon form av prejudikat så att det här rättas till säger David Lindgren.

Enligt förvaltningsrätten i Stockholm finns i dag totalt 6 389 ärenden som avser överklagan av beslut om permitteringsstöd. Hur många av dem som avser föreningar finns ingen uppgift om.

Tillväxtverket avböjer i ett mejl att kommentera beslutet med hänvisning till att sekretesse gäller till den 1 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!