Kommunalt stödköp räddar fibersatsningen

Kommunen räddar fibersatsningen i Mörlunda och Virserum genom att stödköpa anslutningar så projektet kommer i gång.

Kommunen går in och stödköper ett antal anslutningar och kan på så sätt skynda på utvecklingen, och se till att inte satsningen rinner ut i sanden.

Kommunen går in och stödköper ett antal anslutningar och kan på så sätt skynda på utvecklingen, och se till att inte satsningen rinner ut i sanden.

Foto: Arkiv

Mörlunda2021-05-05 16:30

Open Infra, företaget som driver utbyggnaden i Mörlunda har jobbat både länge och väl med att försöka få ihop tillräckligt många fiberkunder. Men det har gått trögt, intresset att ansluta sig till snabbt bredband har inte varit riktigt på topp.

Så för att inte projektet ska dra ut mer på tiden, eller rent av rinna ut i sanden, har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit beslut om att kommunen köper de anslutningar som behövs för att projektet ska komma igång.

– Det blir 63 anslutningar, säger Tomas Söreling (S), oppositionsråd.

Kommunen betalar, precis som alla andra 19 800 per anslutning. Eller om man så vill 1,2 miljoner kronor.  En satsning som Lars Rosander anser vara försvarbar. 

–  Det är en satsning på landsbygden, för att man även där ska kunna  leva upp till de krav som ställs idag, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), vi räknar med att vi på sikt kan sälja de här anslutningarna. Kanske inom en femårsperiod.

Om inte nuvarande fastighetsägare är intresserad, kanske nästa är det, resonerar kommunledningen.

Det har gått trögt med fiberutbyggnaden på landsbygden, förutom Virserum och Mörlunda, behövs också kompletteringar av nätet på flera olika håll i kommunen. Bland annat i Vena, Hagelsrum, Tillingeby och ett antal andra ställen.

– Det här stödköpet är ett sätt för oss att skynda på utvecklingen, säger Tomas Söreling. 

– Hittills har den inte kostat skattebetalarna särskilt mycket, säger han, så här långt har utbyggnaden gjorts på marknadsmässiga villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!