Låga nivåer i brunnarna - inget krisläge för vattnet

Inget krisläge än. Men vattennivåerna i kommunens brunnar är låga över lag. Det berättar David Nelson på ÖSK.

Det är låga nivåer i alla grundvattenmagasin, men inget krisläge. David Nelsson på ÖSK sammanfattar läget för vattenförsörjningen.

Det är låga nivåer i alla grundvattenmagasin, men inget krisläge. David Nelsson på ÖSK sammanfattar läget för vattenförsörjningen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-07-21 15:00

Det kommer inte som någon direkt överraskning att vattennivåerna är låga. Inte med tanke på utgångsläget och att det varit en varm och torr sommar. Ett bevattningsförbud infördes första juli för att spara vatten.

– Vi märkte direkt en markant minskning av förbrukningen när bevattningsförbudet infördes, säger David Nelson.

Men om det enbart beror på att invånarna slutade vattna, eller vad det beror på kan han inte svara på.

I flera år i rad har det varit problem med låga nivåer i grundvattenmagasinen, och ett intensivt arbete pågår för att säkra upp vattenförsörjningen. Både lokalt och regionalt. Länsstyrelsen jobbar på en regional försörjningsplan.

– Vi tittar hela tiden på olika sätt att öka våra uttagsmöjligheter, säger Nelson, men det är inte bara till att borra nya brunnar. Allting styrs ju av vattendomar. 

Så om tankarna på en reservvattentäkt ska bli verklighet, måste man först hitta en bra plats, och sedan få en vattendom för att få ta upp vatten.

Samtidigt tittar man också på möjligheten att skapa nya brunnar på de befintliga vattentäkterna.

Vid sidan av det arbetet jobbar man också med en nödvattenplan, vad man ska göra om vattnet plötsligt tar slut.

– I värsta fall kan det bli så att vi måste transportera vatten, säger Nelson.

Ett annat planerat projekt för att trygga vattenförsörjningen är att knyta ihop vattenverken i Silverdalen och Hultsfred med en överföringsledning. Förberedelserna är i full gång, men arbetet väntas inte komma igång förrän 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om