Partybussar marknadsförs – trots hot om vite

Bussar avsedda för studentfirande har varit under lÀnsstyrelsernas lupp under vÄren. Trots det fortsÀtter flera företag pÄ andra hÄll i landet, som hyr ut partybussar, att marknadsföra sina tjÀnster.

Partybussar, likt denna frÄn studentfirandet i Malmö i fjol, fÄr inte samla fler Àn Ätta personer. Arkivbild.

Partybussar, likt denna frÄn studentfirandet i Malmö i fjol, fÄr inte samla fler Àn Ätta personer. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

VĂ€stervik2021-05-06 06:21

Eftersom studentflak inte kommer att tillÄtas i Är heller har flera företag gjort reklam för sÄ kallade partybussar som lÀmpliga substitut. Men en hel skolklass, Ätminstone en med fler Àn Ätta studenter, fÄr inte samlas för att festa i en sÄdan enligt pandemilagen.

"Att köra en hel skolklass med fler Àn Ätta personer i en partybuss, om syftet Àr att likna med en privat sammankomst, Àr inte förenligt med gÀllande lagstiftning", sade Anna Carlsson, nationell samordnare för lÀnsstyrelsernas pandemitillsyn, i ett pressmeddelande tidigare i vÄr.

Men företagen har inte lyssnat, enligt en ny nationell tillsynsrapport som lÀnsstyrelsen i Dalarna tagit fram. Flera verksamhetsutövare Àr just nu under granskning.

Den som bryter mot pandemilagen kan nu dömas till ett vite. Men enligt Anna Carlsson verkar företagen som hyr ut partybussar eller bÄtar strunta i detta.

"Vi ser en tÀmligen aggressiv marknadsföring av olika möjligheter att anordna studentfester och liknande just nu", sÀger hon.

LÀnsstyrelserna har Àven utökat sitt samarbete med polisen för att informera företagen och hindra partybussar och bÄtar frÄn att bryta mot lagen. Enligt Carlsson har flera aktörer hört av sig pÄ förhand för att se hur stort vite de kan krÀvas pÄ om de trots detta bryter mot pandemilagen.

LÀnsstyrelserna meddelar dÀrför att de kommer ta verksamhetens omsÀttning och vinsten i hÀnsyn nÀr de dömer ut sina viten.

Förbudet mot studentflak

FolkhÀlsomyndigheten bedömer att anvÀndningen av flaken inte Àr förenligt med myndighetens föreskrifter om "allas ansvar att förhindra smitta av covid-19".

Studentflaken tillÄts vanligtvis genom att Transportstyrelsen föreskriver om undantag frÄn en rad regler. Grundregeln Àr alltsÄ att man inte fÄr köra passagerare pÄ flak eller slÀp, förutom i de fall som Transportstyrelsen har undantagit.

Det Àr dessa undantag som Transportstyrelsen för andra Äret i rad har tagit bort.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!