Petades från riksdagslistan: Nu lämnar han Moderaterna

Han fick ingen plats på riksdagslistan. Nu har Carl-Wiktor Svensson, tidigare Mörlunda, bestämt sig för att lämna Moderaterna.

Carl-Wiktor Svensson meddelade på tisdagen att han säger upp sitt Moderata medlemskap i Kalmar län. Det som en följd av att han petats från riksdagslistan. Vid valet 2018 hade han en tredjeplats på listan.

Carl-Wiktor Svensson meddelade på tisdagen att han säger upp sitt Moderata medlemskap i Kalmar län. Det som en följd av att han petats från riksdagslistan. Vid valet 2018 hade han en tredjeplats på listan.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2021-10-26 14:04

Det var Barometern/OT som var först med att berätta att Carl-Wiktor Svensson inte finns med på moderaternas riksdagslista. "Med hänvisning till att han är ensamstående småbarnspappa", sa tidningens källa.

Carl-Wiktor Svensson bekräftar också att det är enda motiveringen han fått.

"Huruvida jag är ensamstående eller inte är en privat fråga", tillade han.

På tisdagen valde Carl-Wiktor Svensson, som lämnade sina politiska uppdrag i Hultsfreds kommun i augusti 2020 sedan han flyttat från Mörlunda till Högsby, att avsäga sig sitt Moderata medlemskap i Kalmar län.

Så motiverar han beslutet i ett pressmeddelande:

"Jag var tydlig till nomineringskommittén att jag anser en riksdagsledamot ska ha sin utgångspunkt i länet den representerar, vara närvarande lokalt och lyfta medborgares vardagsförutsättningar likväl – som partiets idéer och beslut – utan att givetvis kompromissa mer än absolut nödvändigt med närvaroplikten".

"När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga att försöka införliva denna pliktkänsla och politik genom att underlåta mig och ombuden på stämman att låta mitt namn stå med på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – får jag nog."

Han tillägger:

"Att enskilda företrädare i nomineringskommittén behandlar sina partikamrater mer som produkter än som människor, och att så få partiföreträdare står upp för mig offentligt i kombination med att jag sökt nomineringskommitténs ordförande i snart 2 dygn för att diskutera eventuella missförstånd utan svar, har kort sagt sammantaget gjort att det här beslutet kommer idag."

Svensson väljer att ha kvar sju kommunala uppdrag och tillägger att Moderata föreningen i Högsby kommuns förtroende för honom, får avgöra hans framtid, men att han står till förfogande.

Nomineringskommitténs ordförande Carl Dahlin säger så här till Vimmerby Tidning:

– Vi har intervjuat Carl-Wiktor Svensson flera gånger under nomineringsarbetet och gjort den samlade bedömningen att det är andra kandidater som är bättre lämpade.

Är det för att han är småbarnsförälder?

– Vår avgående riksdagsledamot Jan R Andersson är småbarnsförälder, i likhet med en tredjedel av topp tio på vår riksdagslista.

Fast de kanske inte är ensamstående?

– Deras familjebilder vill jag inte kommentera, utan partiet vill tacka Carl-Wiktor för de här åren och önska honom lycka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!