Skyddsombud: "Erbjud all personal gratis munskydd"

TrÀngsel. Oro. Dubbelt arbete. Slit. Coronarestriktioner som inte följs. Det Àr mÄnga lÀrares vardag pÄ Linköpings skolor. Nu slÄr skyddsombud och facken larm.

Karin BÀckstedt, huvudskyddsombud pÄ LÀrarnas riksförbund slÄr larm: "VÄra lÀrare sliter som djur. Det hÄller inte i lÀngden".

Karin BÀckstedt, huvudskyddsombud pÄ LÀrarnas riksförbund slÄr larm: "VÄra lÀrare sliter som djur. Det hÄller inte i lÀngden".

Foto: Mikael Svensson

Linköping2020-11-27 11:05

LĂ€rarförbundet och LĂ€rarnas riksförbund i Linköping varnar om lĂ€rarnas utsatta situation och svĂ„ra arbetsmiljö. 

– VĂ„ra lĂ€rare sliter som djur. Och det har de gjort sedan i mars. Det hĂ„ller inte i lĂ€ngden, sĂ€ger Karin BĂ€ckstedt, huvudskyddsombud pĂ„ LĂ€rarnas riksförbund och fortsĂ€tter:

– ÖvergĂ„ng till delvis distansundervisning pĂ„ gymnasieskolor Ă€r bra, men det innebĂ€r att det stĂ€lls ytterligare nya krav pĂ„ gymnasielĂ€rare. De ska bedriva bĂ„de vanlig undervisning, distansundervisning och ofta ocksĂ„ tĂ€cka upp för sjuka kollegor. SĂ„ kan man inte jobba hur lĂ€nge som helst.

Hon ser och har ocksÄ hört mÄnga vittnesmÄl om att det Àr omöjligt att hÄlla avstÄnd i korridorer pÄ vissa skolor, klassrum Àr inte gjorda för att 32 elever ska kunna hÄlla avstÄnd och det gÄr inte att öppna fönster i alla salar. Trots FolkhÀlsomyndighetens (FHM) rekommendationer att arbeta hemifrÄn tvingas mÄnga lÀrare bÄde till fysiska möten och till att göra icke-undervisningsarbete pÄ plats, enligt Karin BÀckstedt.

– Vi har lĂ€rare som tillhör riskgrupper och det har funnits utbrott av klustersmitta pĂ„ flera skolor. Det har varit oerhört jobbigt. VĂ„ra lĂ€rare vet vikten av att hĂ„lla skolan öppen, men nu Ă€r personalen slutkörd. Det finns inga vikarier, de vill inte komma och jobba pĂ„ skolor. Och oron Ă€r stor för att Ă€nnu fler lĂ€rare ska bli sjukskrivna och att de som Ă€r friska blir tvungna att ta över deras pass, sĂ€ger Karina BĂ€ckstedt.

Hon anser att tiden Àr mogen för att Linköpings kommun ska erbjuda gratis munskydd och visir för alla lÀrare som vill ha det.

– Det sĂ€gs att smĂ„ barn inte sprider smitta, men det gör vuxna. Och ute pĂ„ förskolorna Ă€r det fortfarande otydligt vad som gĂ€ller vid hĂ€mtning och lĂ€mning av barn. MĂ„nga förĂ€ldrar och andra vuxna kommer Ă€ndĂ„ in. 

Vill du stÀnga alla skolor och gÄ över till distansundervisning?

 â€“ Nej, men vi tar en vecka i taget. Rent krasst Ă€r det arbetsgivarens och huvudmĂ€nnens skyldighet att ordna coronasĂ€ker undervisning.  

Timo JĂ€rvinen, kommunombud pĂ„ LĂ€rarnas riksförbund i Linköping vill att kommunen ska efterfrĂ„ga extra vikarier. 

– LĂ€rare stĂ€ller upp för elevernas skull, men nu, nĂ€r det Ă€r högre frĂ„nvaro bland lĂ€rare, utnyttjas de som Ă€r pĂ„ plats för att vikariera för dem som Ă€r sjuka. Det Ă€r ökad arbetsbelastning pĂ„ lĂ€rare, det fungerar inte i lĂ€ngden. Man mĂ„ste "spara" den egna personalen. Kommunen mĂ„ste efterfrĂ„ga extra vikarier och om man inte hittar dem dĂ„ ska man gĂ„ via bemanningsenheter som kan anlita vikarierna, sĂ€ger Timo JĂ€rvinen.

Han vill att det ska vara tydligt och klart att lĂ€rare enbart behöver fokusera pĂ„ grunduppdraget och att allt annat som inte Ă€r undervisning tas bort. 

Kim MyllymÀki Àr ordförande i LÀrarförbundet i Linköping. Han vittnar ocksÄ om stor oro och frustration bland medlemmarna Àven om situationen pÄ gymnasieskolor, grundskolor och förskolor skiljer sig nÄgot Ät. Men oroliga Àr alla.

– Det Ă€r viktigt nu att stĂ€lla om, men att stĂ€lla om till delvis distansundervisning ska inte innebĂ€ra att gymnasielĂ€rare gör bĂ„de och samtidigt. Antingen ska man undervisa pĂ„ distans eller pĂ„ plats. LĂ€rare mĂ„ste ocksĂ„ kunna göra planeringsarbete hemma och göra allt digitalt som gĂ„r att göra digitalt. Hela samhĂ€llet har stĂ€llt om, lĂ€rare kan inte fortsĂ€tta jobba som vanligt eller jobba Ă€nnu mer, sĂ€ger Kim MyllymĂ€ki.

Det gÄr inte att hÄlla avstÄnd pÄ alla skolor och inte heller att öppna fönster eller slippa trÀngsel i korridorerna.
Det gÄr inte att hÄlla avstÄnd pÄ alla skolor och inte heller att öppna fönster eller slippa trÀngsel i korridorerna.
Fakta

FrÄn och med 24 november gick alla gymnasieskolor över till delvis distansundervisning.

Alla kommunala grundskolor Àr öppna som vanligt men om det saknas bemanning kan situationen förÀndras.

Alla förskolor Ă€r öppna men kommunens öppna förskolor Ă€r stĂ€ngda.                                                                                                                                                                                                          

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!