Svårt att hitta deltidsbrandmän - nu testas nya sätt

Räddningstjänsten i Vimmerby kommun har en ständig utmaning i att hitta nya deltidsbrandmän. Nu provar man nya grepp för att lyckas.

Jörgen Svensson och Ola Ståhlgren på Räddningstjänsten i Vimmerby som har en utmaning at hitta deltidspersonal till de mindre orterna i kommunen.

Jörgen Svensson och Ola Ståhlgren på Räddningstjänsten i Vimmerby som har en utmaning at hitta deltidspersonal till de mindre orterna i kommunen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-29 16:00

Ett 80-tal personer är involverade i Räddningstjänsten i Vimmerby kommuns verksamhet. Ett 70-tal av dem är deltidsbrandmän och 30-talet av dessa hör hemma på orterna Tuna, Södra Vi och Rumskulla.

Jörgen Svensson som är räddnings- och säkerhetschef upplever att det är en extra utmaning att rekrytera ny personal till de mindre orterna i kommunen.

– Det är inte jättelätt. Provar man att annonsera blir inte gensvaret så stort. Därför har vi försökt att jobba lite mer lokalt när vi söker personal till de mindre orterna. I Tuna har man exempelvis fått fria händer att prova lite mer uppsökande verksamhet där man försöker hitta personer som skulle passa och ge dem information om hur det fungerar att vara deltidsbrandman. Det har givit resultat, säger Jörgen Svensson.

Vad är problemet med att hitta folk?

– Det bottnar ofta i att man inte jobbar på samma ort som man bor och då har man svårt att ha beredskap på dagtid. Sedan gäller det att man har ett jobb där arbetsgivaren ställer upp på att man måste kunna rycka ut med kort varsel, säger Jörgen Svensson.

I dagsläget söker räddningstjänsten personal till såväl Södra Vi, Tuna som Rumskulla och behovet kan bli större på sikt.

– Tittar man ett par år framåt så kommer vi behöva ännu fler då personalstyrkan börjar komma upp i åren på många håll. Vi ser gärna att fler kvinnor och personer med annan kulturell bakgrund söker sig till oss, säger Jörgen Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!