Bagaren: "Det har varit ovanligt mycket semlor i dag"

Mandelmassan spritsades och locken pudrades vita. På fettisdagen fick en del stå i kö utanför Richts konditori i väntan på sin semla.

Lotta Härnström och Helena Andersson säljer semlor hela dagen på Richts konditori.

Lotta Härnström och Helena Andersson säljer semlor hela dagen på Richts konditori.

Foto: Hedda Themner

Kisa2021-02-17 14:37

Strax innan lunch på tisdagen var det lugnt på konditoriet och ingen var tvungen att köa i kylan. Men på förmiddagen hade det varit rusch efter semlor.

– Kunderna har varit duktiga i dag. De har stått utanför i kön när det har varit mycket folk. De fick gå in från ena hållet och så slussade vi ut dem genom andra änden, berättar Helena Andersson och Lotta Härnström som står bakom disken.

De hade haft en del förbeställningar på bakverken och gått ut med påsar till dem som inte har velat gå in i konditoriet.

Bagaren Göran Tell stod en trappa ner med mandelmassan i högsta hugg. 

– Det har varit ovanligt mycket i dag tycker jag. Det är svårt att säga än hur mycket det blir i dag, men 2 000 semlor kanske eller några fler, säger Göran.

Han har jobbat som bagare på konditoriet sedan 1986. Tillsammans med två andra bakade han dagen till ära fyra sorters semlor: den vanliga vetesemlan, vaniljsemla, semla med pistagekräm och till sist, Görans egen favorit, kaffesemlan.

– Den är lite speciell. Den är mindre och så har den socker och mandel på locket.

Uppe i butiken fick Inger Karlsson semlor och bröd packade i påsar. Hon hade köpt fyra stycken som hon skulle äta tillsammans med sina bröder. 

Det var inte Ingers första semlor i år, hon har ätit redan innan själva fettisdagen.

– Man måste passa på att köpa när man är här. Jag är från Ulrika och när jag kommer hit till Kisa så handlar jag, säger Inger Karlsson.

En av de fyra varianterna som fanns på fettisdagen var vaniljsemla.
En av de fyra varianterna som fanns på fettisdagen var vaniljsemla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!