Barnen filmar vid vägen – "Har hoppat ut framför"

På appen TikTok florerar videoklipp av barn som filmar lastbilar på riksväg 34 i Rimforsa. Det uppges även att de hoppat ut på vägen. "Det värsta är ju om någon skulle bli påkörd", säger kommunpolisen Sofia Hedberg.

Riksvägen vid 18:22 på tisdagen 24 november. Här syns man knappt utan reflexer.

Riksvägen vid 18:22 på tisdagen 24 november. Här syns man knappt utan reflexer.

Foto: Carl Holmqvist

Rimforsa2020-11-25 18:00

Under tre dagar förra veckan (16, 17, 19 november) fick polisen anmälningar från allmänhet om att barnen lekte vid vägen utan reflexer i mörkret och att de ska ha varit ute på vägen. Det ska ha skett upprepade gånger vid 19-tiden på kvällarna och enligt polisen är barnen är mellan nio och tolv år. 

– Det kan vara en del av en typ av utmaning på sociala medier eller liknande. Vi har sett det här fenomenet tidigare i andra delar av landet. Att man ska filma när man gör vissa saker. Det skulle kunna vara den typen av utmaning eller liknande, säger kommunpolisen Sofia Hedberg.

När tidningen loggar in på appen TikTok så går det snabbt att hitta flera konton med många videos inspelade intill vägen i Rimforsa. I en av filmerna syns ett av barnen stå i ett dike intill vägen och vifta med armarna mot passerande lastbil. Barnet syns knappt i mörkret.

Tobias Siverholm, samordnare på Kinda kommuns brottsförebyggande råd (KinBrå) ser allvarligt på situationen.

– En del står "bara intill vägen", men det är fortfarande så att de står där utan reflexer. Så många förare tycker att det känns olustigt när det dyker upp någon i diket bara sådär, säger Siverholm.

Han uppger att det finns barn som har pushat det ytterligare och hoppat ut framför lastbilarna.

– Det har hänt. Boende i Rimforsa, lastbilschaufförer och busschaufförer har vittnat om att de har hoppat ut framför. Det här är absolut inte bra. Det är ingen bra lekplats överhuvudtaget, säger Siverholm.

Efter anmälningarna så informerade polisen Kinda kommuns brottsförebyggande råd (KinBrå) och Rimforsa skolas rektor Charlotta Jonsson om händelserna. På fredagen skickade KinBrå och rektorn ut ett mail till alla vårdnadshavare på Rimforsa skola F till sex och Värgårdskolan sju till nio.

– Vi ville göra en snabb åtgärd så fort vi fick informationen, berättar Tobias Siverholm.

I mailet uppmanar man vårdnadshavare att prata med sina barn om faran med att leka vid vägen. "Detta är en livsfarlig 'lek' som måste upphöra. En lastbilschaufför tillrättavisade ett antal ungdomar men fick endast otrevlig respons och ingen förståelse", stod det bland annat.

– Det är en hel del föräldrar som har ringt och bekräftat att det här förekommer, säger Tobias Siverholm, samordnare för social hållbarhet på KinBrå.

Rektorn berättar att några föräldrar återkopplat genom att svara att barnen står vid busskuren intill vägen för att fota och filma lastbilarna.

– För att de tycker att de är fräna och de vill att lastbilarna ska tuta och blinka med alla sina lampor, säger Charlotta Jonsson.

KinBrå har fått namn på några av dem som har varit intill vägen och rektorn Charlotta Jonsson ska ta extra kontakt med de berörda barnen och deras vårdnadshavare. 

Kommunpolisen Sofia Hedberg är kritisk till att barnen står intill vägen, utan att nödvändigtvis vara på vägen.

– Oavsett så är det väldigt olämpligt för barn att befinna sig på och precis vid vägen, säger Hedberg.

Och om barnen inte inser allvaret så skulle det kunna gå illa.

– Om någon får tvärbromsa så kan det orsaka olyckor av andra slag, men det värsta är ju om någon skulle bli påkörd, säger Sofia Hedberg.

Polisen har börjat att åka förbi platsen på kvällarna för att säkerställa att barnen inte fortsätter leka där.

Kommunpolisen Sofia Hedberg tycker det är olämpligt för barnen att befinna sig vid vägen.
Kommunpolisen Sofia Hedberg tycker det är olämpligt för barnen att befinna sig vid vägen.
Det här är TikTok:

En app för att skapa filmklipp, meddelanden och livesändningar.

Grundades 2014 i Kina.

Globalt cirka 500 miljoner användare i månaden.

Används som mobilapp.

Enligt användarvillkoren måste den som skapar en egen profil vara minst 13 år.

Källa: Statens Medieråd 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!