Majoritet i KS vill sälja gymnastiksal till politiker

Björkfors gymnastiksal har länge varit ett hett ämne. Nu har kommunstyrelsen tagit det sista beslutet innan frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

Frågan om Björkfors gymnastikhall intresserar många. Ulrik Saanum (LPO) vill köpa hallen och säkerställa att den används.

Frågan om Björkfors gymnastikhall intresserar många. Ulrik Saanum (LPO) vill köpa hallen och säkerställa att den används.

Foto: Julia Djerf

Kinda kommun2021-07-20 15:30

Det har sedan 2017 varit en diskussion om att Björkfors gymnastiksal ska säljas. Då fick samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att se över försäljningsmöjligheterna för Björkfors gymnastiksal. 

Tidigare har fastigheten varit till försäljning för en krona till bygderådet eller någon annan lokal förening men dessa erbjudanden har avböjts.

Samhällsbyggnadsförvaltningen lade ett förslag i maj i år att den skulle säljas till högstbjudande. Budet låg på 255 000 kronor och det skulle röstas igenom på kommunfullmäktige. 

Samhällsbyggnadsnämnden kom därefter med ett annat förslag, nämligen att sälja Kinda Ävjeboda 2:2, alltså Björkfors gymnastiksal, till Ulrik Saanum i Landsbygdspartiet Oberoende (LPO) i Kinda för 100 000 kronor.

Samhällsbyggnadsnämndens och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag togs upp i kommunstyrelsen. Där vann samhällsbyggnadsnämndens förslag med fem röster mot tre. 

Den styrande koalitionen i Kinda, med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna var emot att sälja Björkfors gymnastiksal till Ulrik Saanum men blev nedröstade av oppositionen som samlade fler röster. 

M, C och L vill att gymnastiksalen ska säljas till högstbjudande enligt det ursprungliga förslaget. Men oppositionen har majoritet när samtliga partier går ihop mot de styrande partierna. Sverigedemokraterna, som vanligtvis har röstat med de tre styrande partierna, valde denna gång att avstå från att rösta.

Så kommunstyrelsens förslag att sälja gymnastiksalen till Ulrik Saanum ska nu upp till avgörande i kommunfullmäktige där det slutgiltiga beslutet tas.

– Förmodligen kommer båda förslagen att komma upp under fullmäktige och diskuteras där, säger Sergei Sorokin, kommunchef för Kinda kommun.

Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande, ställer sig frågande till varför kommunen inte ska sälja till högstbjudande. 

– Nu kanske företag inte vill gå in i Kinda när de ser att kommunen bara vill sälja fastigheter till sina egna.

Tore Olsson (C) är inne på samma linje:

– Det här är första gången som kommunen inte säljer till den högstbjudande. Det är en principsak, säger Olsson. 

Segerstéen tror att gymnastiksalen kommer att stå tom då man inte får bygga bostäder i gymnastiksalen enligt gällande detaljplan.

Kan man inte ändra det? 

– Nej, kommunen sitter på monopol vad det gäller detaljplaner, säger Segerstéen som vill att fastigheten ska användas just som gymnastiksal.

Men det finns ingen skola som nyttjar gymnastiksalen? 

– Det kanske kommer att starta en förskola, säger Segerstéen.

Ulrik Saanum, som själv sitter i samhällsbyggnadsnämnden, anmälde jäv och var inte med på mötet när beslutet togs. Han uppger att han kommer att använda byggnaden som gymnastikhall. 

– Ja, den kommer användas som en gymnastikhall. Det är det som är tanken. Jag vill säkerställa att den kommer att användas.

– Gymnastiksalen kommer drivas av Björkfors-Oppeby Bygderåd. De har ett avtal med kommunen men kommer att ha det med mig istället. Jag kommer inte ta ut hyra. Intäkterna får täcka utgifterna. Jag vill att den ska användas som en samhällsnytta.

Enligt Christer Segerstéen hade bygderådet fått köpa fastigheten för en krona men avböjt och därför gick den ut på marknaden. 

Men om ni ville sälja den för en krona och nu får 100 000 kronor sparar ni ju 99 999 på att Ulrik Saanum köper den?

– Det borde ha landat på det högsta budet, säger Christer Segerstéen.

Så här röstade partierna

I kommunstyrelsen stödde följande fem ledamöter samhällsbyggnadsnämndsnämndens förslag att sälja gymnastikhallen i till Ulrik Saanum: Hans Måhagen (S), Pierre Ländell (LPo), Göran Ulvan (S), Conny Forsberg (S), Lena Käcker Johansson (KD). 

Följande tre ledamöter röstade för förslaget att sälja till högstbjudande och reserverade sig mot beslutet att sälja till Saanum: Christer Segerstéen (M), Rickard Lindh (C), Mikael Österling (L)

Christian Nordin Olsson (SD) valde att avstå att rösta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!