Bibliotek och torghandel stängs ned under lockdown

Under måndagen tog Kinda kommun beslut om att kommunens tre bibliotek ska hålla stängda under den personliga lockdown som uppmanades av Region Östergötland i fredags. Även torghandeln kommer att upphöra under tiden.

Ann Samuelsson (t.v), Pierre Blomberg och Gerda Antti Ljungqvist.

Ann Samuelsson (t.v), Pierre Blomberg och Gerda Antti Ljungqvist.

Foto: Max Elofsson / Fredrik Palmqvist

Kinda kommun2021-05-04 08:13

Efter en tid av hårt coronatryck på vården kom Region Östergötland med uppmaning om personlig lockdown i fredags. De nya restriktionerna innebär bland annat hemmaarbete och att inte träffa andra än de du bor med. För Kinda kommun innebär det även att biblioteken i Kisa, Rimforsa och Horn stänger.

– Vi kommer att ha stängt för besök under den här veckan och nästa. Det gäller för alla tre biblioteken men i Horn kommer det fortfarande att vara meröppet, säger Karin Håkansson, biblioteksansvarig.

Kommer det att bli som förut när biblioteken var stängda?

– Ja, vi kommer fortfarande att plocka ihop böcker utefter beställningar och önskemål som man sen kan komma och hämta, det vi kallar för take away.

För bokning av take away är det telefontid som gäller måndag till fredag mellan klockan 11–16. Beskedet om bibliotekens stängning tas emot med blandade reaktioner från invånare i Kisa.

– Vad trist, det känns som att biblioteken nyss öppnade igen. Men jag förstår ju att de måste göra något, det tar ju aldrig slut det här, säger Ann Samuelsson.

Även bokvana diktaren och författaren Gerda Antti Ljungqvist är förstående till beslutet om att stänga dörrarna till biblioteken under en viss period.

– Jag har varit inne och lånat en bok som jag håller på med och så har jag beställt en ny som jag hoppas att få ut. Man får ju låna ändå och man får ju finna sig i det här och ha förstånd till det, säger hon.

De som hellre konsumerar sin läsning digitalt påverkas inte i samma utsträckning av beskedet om biblioteken. Det är väl flest äldre som drabbas, menar Pierre Blomberg.

– Jag påverkas inte så mycket då jag sällan är där, då läser jag hellre tidningen och sånt i telefonen. De äldre sitter ju rätt ofta där men den yngre generationen klarar väl sig, säger han.

Den ännu yngre generationen med barn och ungdomar är däremot fortfarande väldigt viktig att plocka upp och erbjuda läsning till, menar biblioteksansvarige Karin Håkansson.

– Det viktigaste är nästan att barnen fortsätter att läsa. Där hjälper vi jättegärna till att plocka ihop boktips åt barn i allra åldrar.

Under måndagen kom även kommunen med information om att torghandeln på Stora torget i Kisa som anordnas på fredagar kommer att ställas in de kommande två veckorna. Vi har sökt förvaltningschef Karolina Hedlund.

"Vi kommer att ha stängt för besök under den här veckan och nästa", säger Karin Håkansson, biblioteksansvarig.
"Vi kommer att ha stängt för besök under den här veckan och nästa", säger Karin Håkansson, biblioteksansvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!