Ägarskifte efter 30 år: "En skräckblandad förtjusning"

Han har varit anställd vid butiken i ett decennium – med målsättningen att en dag kunna stå på egna ben. Nu tar Lukas Lindberg över Elbyrån i Kisa efter Peter Jonasson.

Efter tio år som anställd tar Lukas Lindberg över rodret vid Elbyrån i Kisa efter Peter Jonasson. "Det ska bli hur kul som helst", konstaterar den 28-åriga Kisakillen.

Efter tio år som anställd tar Lukas Lindberg över rodret vid Elbyrån i Kisa efter Peter Jonasson. "Det ska bli hur kul som helst", konstaterar den 28-åriga Kisakillen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-05-05 13:49

På ena baksidan av Stora torget i Kisa står en dörr på vid gavel. Innanför, i elbutikens kulisser, överlämnar Peter Jonasson i samma stund en "lycka till"-blomma. Efter 30 år som egenföretagare kliver han av den verksamhet som hans far, år 1954, var med och grundade. Han kommer även fortsättningsvis att vara behjälplig med vissa saker, men Lukas Lindberg tar från och med vecka 18 över huvudansvaret.

undefined
Peter Jonasson lämnar det företag som hans far, år 1954, var med och grundade. "Jag kommer att fortsätta att vara behjälplig, så det dröjer nog ett tag innan det känns på riktigt", konstaterar företagaren.

– Under förra året blev jag inlagd på lasarettet, jag tvingades till en operation, och det var då det här generationsskiftet kom lite mer i dager. Jag har jobbat i hela mitt liv, hade aldrig tidigare varit sjukskriven, och det fick mig att fundera. I höst fyller jag 64 år, så det känns som att jag kan gå hem med gott samvete, konstaterar Jonasson och fortsätter:

– Ingen av mina barn är speciellt sugen på att ta över så jag är jättetacksam att butiken får möjlighet att leva kvar. Det är viktigt för bygden att butikerna och servicen finns och framtiden känns hoppfull för Kisas handel.

Hur har de här 30 åren gått för dig?

– Det har aldrig varit några bekymmer att få butiken att gå runt men visst var det kämpigt när jag började för 30 år sedan. Det var en stor ryggsäck som jag fick med mig, med räntor och så vidare. Samtidigt har vi alltid lyckats att visa svarta siffror i bokslutet.

undefined
Peter Jonasson anställde Lukas Lindberg för tio år sedan. Nu lämnar han över företaget i hans händer.

För Kisakillen Lukas Lindberg innebär ägarskiftet inga radikala förändringar. Arbetsplatsen känner han väl till.

– Jag har ju känt och haft ett ansvar under lång tid men det här blir naturligtvis ytterligare ett steg. Det är en skräckblandad förtjusning. Jag vill ju inte göra Peter besviken och för Kisas skull vill jag att butiken ska leva vidare – det är den största moroten, säger Lindberg.

Vad behöver du göra för att lyckas framåt?

– Det är att fortsätta moderniseringen, med webbshopen och hela den biten. Vi måste också hänga med och förändra vårt utbud, och det är ju en ständig utveckling. Samtidigt tänker jag inte göra några jätteförändringar. Jag har verkligen fått vara med och utveckla butiken till vad den är i dag, svarar Lindberg.

undefined
Efter en snabb bildtagning springer Lukas Lindberg in i butiken som han numera äger. "Skräckblandad förtjusning", säger han.

Redan från dag ett valde den nya ägaren att nyanställa. Han har också startat ett helt eget bolag.

– Visst är det en stor ekonomisk satsning för mig men det här har jag haft i bakhuvudet och hoppats på så länge. Det ska bli hur kul som helst, konstaterar Lindberg.

Karta: Elbyrån, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!