Lokal ryttare har kvalat in till stortävlingen

När den första stora ridsportstävlingen efter pandemin genomförs i Jönköping nästa vecka är Daniel Siverholm från Tidersrum en av ryttarna. "Det ska bli riktigt stort. Den svenska eliten är på plats och förhoppningsvis blir det stor publik", säger han.

Daniel Siverholm på Rubin.

Daniel Siverholm på Rubin.

Foto: Privat

Ridsport2021-10-21 16:00

Jönköping Horse Show betraktas som den tredje största ridsporttävlingen i Sverige efter Göteborg Horse Show och Falsterbo. När årets upplaga avgörs nästa vecka blir det dessutom den första stora ridsporttävlingen som kan genomföras utan restriktioner.

– Det ska bli väldigt kul. Peder Fredricsson, Malin Baryard-Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är bland annat på plats och tävlar så då brukar vi som rider andra klasser också få nytta av det tacke vare att de drar stor publik, säger Daniel Siverholm.

23-åringen från Tidersrum utanför Kisa har lyckats med bedriften att kvala in till Jönköping Horse Show på Elmia för andra gången i karriären. Något han siktat på och jobbat hårt för under året.

– Jag har samlat poäng för att kvala in på tävlingar under året. Jag samlade in bra med poäng i början av säsongen och var inne på att det skulle räcka, men konkurrensen är tuff så jag var tvungen att göra bra resultat på den sista tävlingen för ett par veckor sedan och det gick vägen.

Klassen Daniel Siverholm och hästen Rubin II kvalat in till kallas Rising Silver Star. 55 ryttare startar och 25 går till final. 

– Jag åker till Jönköping på tisdag och sedan är det kval som gäller onsdag och torsdag. Ska man vara helt säker på att gå vidare gäller det att rida felfritt båda runderna. Reglerna för klassen har gjorts om något så kvalet är lite mer utslagsgivande i år. Tiden spelar in i delar av banan så det går inte att bara rida runt på säkerhet.

På fredagens final höjs hindren från 1.20 till 1.25 och 1.30. Efter en grundomgång går de felfria ekipagen vidare till omhoppning på tid där allt avgörs.

– Målet är förstås att gå till final, säger Daniel och förklarar hur stort det vore att få den chansen.

– Jag kommer att möta många ryttare som man tampats med genom åren. Då blir det lite som ett derby i fotboll. Man vill inte ge sig i första taget.

Att Daniel tävlar på det 16-åriga stoet Rubin II finns det också en speciell historia bakom.

– Det är min storasyster Evelina som äger hästen, men vi har hästarna tillsammans. I och med att Evelina är gravid och inte har möjlighet att tävla själv fick jag chansen. Det har blivit en nytändning både för mig som ryttare och lite för hästen med.

Daniel Siverholm driver eget företag inom skogsbruk till vardags vilket underlättar satsningen på ridsporten.
Daniel Siverholm driver eget företag inom skogsbruk till vardags vilket underlättar satsningen på ridsporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!