Det som syns på filmerna är livsfarligt

En av busshållsplatserna vid Riksväg 34. Här passerar lastbilar, bilar, bussar och andra fordon. I mörkret så gäller det att ha reflexer för att synas bra.

En av busshållsplatserna vid Riksväg 34. Här passerar lastbilar, bilar, bussar och andra fordon. I mörkret så gäller det att ha reflexer för att synas bra.

Foto: Carl Holmqvist

Krönika2020-11-25 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha laddat ned den omdiskuterade och populära appen TikTok så krävs bara några sekunder av enkla tryck på skärmen innan jag har ett konto. Jag skriver in "lastbilar Rimforsa" i sökfältet och får fram mängder av videos av lastbilar som passerar riksvägen. 

På flera av filmerna står barnet som filmar nära vägen. I klippen syns även kompisar som gör likadant. På ett klipp kan man svagt urskilja ett av barnen som står i ett dike. Utan reflexer. Han viftar med ena armen och filmar med den andra när en lastbil åker förbi. 

På flera av filmerna tutar lastbilen och blinkar med lamporna och det är hela grejen. Kontona har många likes och det verkar vara en trend att filma fräsiga lastbilar som kan "showa" lite.

De tidigaste videorna jag hittar från Rimforsa laddades upp i början på oktober och är filmade när det är ljust ute. Men med tiden blir filmerna mörkare och mörkare och barnen använder inga reflexer. För att få en så "bra" film som möjligt så kliver barnen nära vägen och de står på plattformen där bussen stannar.

Förra veckan fick polisen flera anmälningar av lastbilschaufförer, busschaufförer och boende i Rimforsa om att barnen pushat det längre och hoppat ut på vägen. Kinda kommuns brottsförebyggande råd (KinBrå) skrev i ett utskick till vårdnadshavare att "Detta är en livsfarlig ”lek” som måste upphöra". 

Det som syns på filmerna är livsfarligt. Det måste upphöra. Konsekvenserna kan bli alltför hemska. Jag hoppas att barnen förstår allvaret och gör det barn är bäst på: att vara kreativa. Men på ett säkert sätt.