Gymnastiksal till salu – lokala föreningen kritisk

Kinda kommuns process för att hitta en köpare till gymnastiksalen i Björkfors har nu inletts. Samtidigt är ortens bygderåd kritiskt till försäljningen. "Beslutet fattades på fel grunder", menar ordföranden Lars Schedenborg.

Sugen på att köpa Björkfors gymnastiksal? Nu är fastigheten ute för försäljning, med ett utgångspris på 200 000 kronor.

Sugen på att köpa Björkfors gymnastiksal? Nu är fastigheten ute för försäljning, med ett utgångspris på 200 000 kronor.

Foto: Christoffer Norgren/Esoft

Rimforsa2021-04-30 09:34

200 000 tusen kronor – det var utgångspriset när Fastighetsbyrån nyligen annonserade kommunens objekt. I februari tidigare i år valde politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (SBN) att ge grönt ljus åt förvaltningens besparingsförslag och gav därmed klartecken för ett försök att hitta en köpare till gymnastiksalen i Björkfors. Mäklaren Tobias Svärd tilldelades uppdraget, ett uppdrag som han nu har inlett.

undefined
Tobias Svärd, mäklare på Fastighetsbyrån, berättar att han efter en vecka har kontakt med ett antal intressenter.

– Det är såklart ett lite udda objekt så det kommer inte att vara en vanlig budgivning utan man får anmäla sitt intresse direkt till mig. För en vecka sedan publicerade vi annonsen på vår hemsida och jag har redan fem-sex intressenter, berättar Svärd.

Så du tror att en försäljning är möjlig?

– Ja det tror jag, med tanke på de diskussioner som jag har fört med intressenterna. Jag tänker att det är ett perfekt objekt för den som till exempel skulle vilja starta sin egen yogastudio, svarar mäklaren.

I det fall en köpare skulle hittas är det kommunstyrelsen och i slutändan ledamöterna i kommunfullmäktige som godkänner försäljningen. Björkfors-Oppeby bygderåd, som har ett nyttjanderättsavtal vid gymnastiksalen, har sedan förslaget offentliggjordes varit kritiska. Enligt deras kalkyler, efter kontakt med kommunens fastighetsavdelning, skulle en försäljning innebära en årlig besparing på drygt 75 000 kronor – och inte 175 000 kronor som uttrycktes i SBN:s beslutsunderlag.

undefined
Ordförande Lars Schedenborg och hans Björkfors-Oppeby bygderåd har varit kritiska till försäljningen redan från början och menar att beslutet har fattats på felaktiga grunder.

– För oss är det uppenbart att siffrorna inte stämde överens. Vi vill att SBN ska analysera ärendet igen, ta fram rätt sifferunderlag och ompröva försäljningsbeslutet på rätt grunder. Vår önskan är att fullfölja nyttjanderättsavtalet som tidigare, eventuellt med ett utökat åtagande, och vi kommer att överklaga om ett försäljningsbeslut tas, förklarar ordföranden Lars Schedenborg.

Kan en försäljning inte vara något bra?

– Nej, hur skulle det gå till? Det är ju ingen som kan driva en gymnastiksal i Björkfors och få ekonomi i den, svarar Schedenborg.

Bygderådet är också kritiskt till kommunens bedömning av renoveringskostnaderna. Enligt dem skulle underhållet kunna rymmas inom det nuvarande nyttjanderättsavtalet. När vi söker SBN-ordföranden Mikael Österling (L) i frågan svarar han så här i ett mejl:

– Jag ser inte att det finns några belägg bakom att det skulle föreligga felaktiga grunder i vårt beslut, jag har fullt förtroende för förvaltningen och de underlag som har presenterats för nämnden. Nämnden har fattat sitt beslut i frågan och jag har inte fått anledning att tro att den skulle ändrat uppfattning. När förvaltningen står inför en eventuell försäljning kommer ärendet att behandlas av nämnden.

undefined
Karolina Hedlund, Kindas samhällsbyggnadschef, har stor tillit till att siffrorna i beslutsunderlagen stämmer.

Samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund, som beredde sparförslaget, kommenterar kritiken så här:

– Beslutsunderlagen grundar sig på den data som vi har i våra program och jag har hög tillit till min tjänsteorganisation. Jag är för transparens och skulle det saknas några detaljer får vi ta fram dem i så fall men de nuvarande siffrorna bygger ändå på de budgetramar som vi har fått till oss. Alternativet till en försäljning är att renovera lokalen och där krävs än mer pengar.

Där verkar bygderådet ha en annan uppfattning.

– Ja, men det finns lagkrav som säger vilken standard en gymnastiksal ska ha och vi måste följa de regelverk som finns, svarar Hedlund.

Bakgrund

Samhällsbyggnadsnämnden i Kinda har ett sparkrav på två miljoner kronor i budgeten för 2021. Som en besparingsåtgärd föreslog förvaltningen, i februari tidigare i år, att i första hand försöka sälja gymnastiksalen i Björkfors och i andra hand riva den. Efter votering i nämnden valde politikerna att stryka den del av beslutet som rör en eventuell rivning för att endast undersöka marknadens intresse för ett köp. Försäljningsprocessen har nu inletts.

Karta: Björkfors gymnastiksal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!