Här faller stora grenar till marken - "Det är inte bra"

Kisabon Jan-Olof Karlsson är orolig över de stora grenar som ofta faller ned från träden på Linnékullen. En oro han är allt annat än ensam om att känna runt om i kommunen.

Kisabon Jan-Olof Karlsson är långt ifrån ensam om att uppmärksamma kommunen om döda träd vars grenar faller ned till marken. I år har ärendena varit många.

Kisabon Jan-Olof Karlsson är långt ifrån ensam om att uppmärksamma kommunen om döda träd vars grenar faller ned till marken. I år har ärendena varit många.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-24 10:00

"Det här året har varit ganska extremt", förklarar Kindas kommunekolog Anders Tingvall. Det är han som ansvarar för den tätortsnära växtligheten, dess skötselplaner och avverkning. Som en konsekvens av pandemin är det alltfler medborgare som rör sig i närområdet och därmed lägger märke till exempelvis döda träd, nedfallna grenar eller buskage som skymmer sikten i trafiken. Antalet anmärkningar som Tingvall har tagit emot under året har därför varit ovanligt högt.

– För att kunna åtgärda problemen och samköra avverkningar för att få ekonomi i det hela behöver jag ut och granska varje träd och område för sig. I år har jag haft en väldigt lång kö av såna objekt, förklarar han och fortsätter:

– Just nu har vi väldigt många platser, på alla tätorter i Kinda, där det finns träd som är i tveksamt skick och där det trillar ned många grenar. Inom de närmaste veckorna, innan årsskiftet, är planen att vi ska avverka och gallra i bestånden.

undefined
Kindas kommunekolog Anders Tingvall berättar att Linnékulle, och flera andra platser i kommunen, kommer att åtgärdas under årets återstående veckor.

Är det något ni gör varje år?

– Ja, ständigt skulle jag vilja säga. I tätortsnära skogsbruksplaner handlar det i första hand om att minimera risker så långt som möjligt då vi också värnar om att ha träd kvar i våra tätorter.

Redan innan sommaren uppmärksammade Jan-Olof Karlsson kommunen på att flera björkar vid Linnékullen, i närheten av hans bostad, var i dåligt skick. När vindarna tilltar, som det ofta gör på den högt belägna platsen, faller ibland stora grenar ned på parkens gång- och cykelvägar. En blåsig novemberdag kvarstår fortfarande problematiken.

– Det är många som rör sig i området och växtligheten på kullen är väldigt eftersatt. Om inget görs kommer det förr eller senare att hända något. Det är inte bra om någon får en gren över sig, konstaterar Karlsson.

undefined
Efter en blåsig novemberdag visade Kisabon Jan-Olof Karlsson upp detta. "Inte bra om någon får en gren över sig", konstaterar han.

Linnékullen är en av alla de platser där kommunens skogsförvaltare kommer att arbeta under de kommande veckorna.

Borde åtgärderna ha gjorts tidigare?

– Det kan jag inte riktigt svara för, jag blev uppmärksammad om problemet först under året, men det dyker hela tiden upp nya träd som blir dåliga. När det handlar om björkar kan det gå väldigt fort, svarar Tingvall och avslutar:

– Vi har väldigt stora ytor som ska skötas och såna här "riskträd" är svåra för oss att hålla koll på. Det är naturligtvis bra när allmänheten hör av sig men oftast, om risken inte är överhängande, kan vi inte åtgärda problemen omgående.

Linnékullen är ett högt beläget parkområde i Kisa.
Linnékullen är ett högt beläget parkområde i Kisa.
Karta: Linnékullen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!