Kika in i bostadsstiftelsens påstådda lyxlägenhet

Hela hyreshuset på Floragatan i Kisa har sedan sensommaren renoverats i sin helhet. Nu är en av lägenheterna, som Kindahus beskriver som "toppmodern", helt klar för visning.

Renoveringen påbörjades i september förra året och snart, den 1 maj, ska Kindahus flerfamiljshus på Floragatan i Kisa vara redo för inflyttning.

Renoveringen påbörjades i september förra året och snart, den 1 maj, ska Kindahus flerfamiljshus på Floragatan i Kisa vara redo för inflyttning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-03-15 17:49

Byggarbetare springer fortfarande om varandra i trapphuset, maskinljud ekar mellan väggarna och byggnadens 22 bostäder har ännu inte försetts med någon entrédörr. För den oinsatte kan det vara svårt att förstå att de hyresgäster, som än så länge har lagt beslag på en lägenhet, ska flytta in om en och en halv månad. Projektets platschef, Jerry Karlsson, ger lugnande besked. Renoveringen, som beräknas kosta Kindahus drygt 22 miljoner kronor, går enligt plan.

– Det är ju meningen att vi ska vara klara till sista april och vi har inte stött på några större problem. Huset stämde inte riktigt överens med de gamla ritningarna, måtten var fel och köken var mindre i verkligheten, men det har vi löst längs vägen, förklarar Karlsson som jobbar åt huvudentreprenören Jens-Åke Bygg AB.

undefined
Trägolv är standard i lägenheten. "I våra övriga lägenheter är det oftast plastmattor", förklarar Roger Magnusson.

Roger Magnusson, marknads- och uthyrningsansvarig på Kindahus, kliver in i en av lägenheterna. Under lördagen kommer han att visa upp den nästintill färdigställda bostaden för allmänheten. 18 sällskap har föranmält sitt intresse och kommer att med tiominutersintervaller få se lägenheten. Det finns klinkersgolv i hallen, badrummet och köket – och trägolv i övriga rum. Torktumlare, tvättmaskin och diskmaskin är standard. Den inglasade balkongen är snart på plats.

Blir det en lyxlägenhet som ni tidigare har sagt?

– Det går väl i och för sig att ha en högre standard men för oss, här i Kisa, gäller det att kunna ha en rimlig hyresnivå så att hyresgästerna klarar av att betala. Vi kan inte ta ut några Linköpingshyror här, svarar Magnusson och fortsätter:

– I vårt övriga lägenhetsbestånd är det oftast plastmattor och ska man ha till exempel en tvättmaskin läggs det på hyran. För oss är det här en hög standard. Personligen tycker jag att det är ett fantastiskt läge och en fin utsikt.

undefined
Från lägenheterna, på åtminstone andra våningen, går det att se Tolvmannabacken.

Innan renoveringen påbörjades erbjöds de hyresgäster som bodde i huset nya tillfälliga lägenheter – i andra bostadsområden. Endast två av hyresgästerna har sedan dess bestämt sig för att flytta tillbaka till Floragatan. I dagsläget är det sex lägenheter som fortfarande är lediga. Några är tvåor – de andra är ettor.

– Vi hoppas att det ska finnas ett intresse för de här lägenheterna, konstaterar Magnusson och fortsätter:

– De personer som hittills har bestämt sig för att flytta in är dels hyresgäster som just nu bor i andra lägenheter och som söker sig till en högre standard. Det finns också de som väljer att flytta från sina villor.

undefined
Skjutdörrar till en "walk in closet".

Finns det inte en större efterfrågan på lite billigare lägenheter?

– Det finns en efterfrågan för olika typer av lägenheter. Många vill som sagt betala lite extra för att ha en högre standard och vi har i dagsläget tillräckligt med billiga bostäder. Vi har inga långa köer.

– Jag hoppas att vi kan återfå den här balansen som vi just nu har i vårt bestånd även om det, när renoveringen är kvar, blir ett tillskott på ytterligare 22 lägenheter, fortsätter Magnusson.

Fastigheten på Floragatan byggdes på 1960-talet. Nästa renoveringsprojekt som Kindahus tittar på är Bergdala i Kisa.

– Det är inget beslut fattat än men man utreder och tittar på hur vi ska gå vidare. Något behöver att göras, det byggdes på 1970-talet, men jag tror inte vi kan göra som vi har gjort här – alltså blåsa ut alla lägenheter och höja hyran med 1 500 kronor. Vi måste gå varligt fram för att inte få tomma lägenheter, konstaterar Magnusson. 

Roger Magnusson, marknads- och uthyrningsansvarig på Stiftelsen Kindahus, visar upp en av lägenheterna i flerfamiljeshuset på Floragatan i Kisa.
Roger Magnusson, marknads- och uthyrningsansvarig på Stiftelsen Kindahus, visar upp en av lägenheterna i flerfamiljeshuset på Floragatan i Kisa.
Karta: Floragatan 1, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!